Jarige corona-patiënt mag de Intensive Care verlaten

Foto: PR CuraMare

Er is bemoedigend nieuws uit het Van Weel-Bethesda ziekenhuis in Dirksland gekomen. Een corona-patiënt heeft daar het beste verjaardagscadeau ooit gekregen.

Mevrouw Kooijman is 50 jaar geworden en vierde dat misschien wel op de beste manier ooit. Ze mocht namelijk de Intensive Care afdeling verlaten. Ze is nu overgeplaatst naar de verpleegafdeling en kan gaan herstellen.

Marieke van Splunter is Hoofd Acute Zorg in het ziekenhuis. Zij regelde een hoogwerker voor de familie van mevrouw Kooijman. Op die manier konden ze het prachtige moment toch nog met haar delen en vieren.

InspiratiePersbericht FLeur Kooijman verlaat IC

Het idee voor de hoogwerker kwam niet zomaar bij Marieke van Splunter op. Bij woonzorglocatie Nieuw Rijsenburgh werd onlangs een familiebezoek waargemaakt door middel van een hoogwerker. Het was dé inspiratie voor Van Splunter en haar collega’s om hetzelfde te regelen.

Tijdens de corona-crisis is de bezoekregeling op de IC aangepast. Een patiënt mag nu elke 24 uur één bezoeker ontvangen. Echter is één bezoeker op je 50ste verjaardag wel erg weinig. En dus stond er vrijdagochtend 24 april een prachtige hoogwerker klaar. Deze werd volledig gesponsord door Gerben Tieleman van schildersbedrijf Goeree en Heijn van Van Welsenis Projectstoffering.

Verrassing op verrassing

In het bakje van de hoogwerker stond dan ook een metershoge Sarah. Mevrouw Kooijman had op dat moment haar moeder aan de telefoon en reageerde verrast. “Het is een Sarah!,” riep ze. Op dat moment wist ze nog niet dat ze diezelfde dag ‘hoog’ bezoek zou krijgen van haar partner, zus en andere familieleden en vrienden.

En daar bleef de verrassing niet bij. Medewerkers van de ziekenhuiskeuken lieten een prachtige taart maken. Deze hebben ze dan ook overhandigd aan de Jarige Jet.

Hoog bezoek

De partner van mevrouw Kooijman heeft haar de hele middag gezelschap gehouden. De afgelopen twee weken heeft hij haar niet kunnen bezoeken doordat hij zelf ziek was. Om 13.00 uur werd ze extra blij verrast door haar familie, vrienden en collega’s. Zij verschenen met de hoogwerker voor haar raam. “Wat een verrassing!,” zei ze blij.

Relatief korte opname

Mevrouw Kooijman werd op 8 april opgenomen op de IC. Dat is de corona-afdeling van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Op 19 april mocht ze van de beademing af. Nu mag ze naar de verpleegafdeling waar ze onder andere fysiotherapie krijgt. Zo kan ze weer genoeg aansterken om straks weer naar huis te kunnen. “Dit is een relatief korte opname geweest,” laat Van Splunter weten. Haar collega Intensivist Eikemans is het met haar eens. “Hier doe je het uiteindelijk voor.”

Lichtpuntjes voor het zorgpersoneel

De bijzondere dag was niet alleen geweldig voor mevrouw Kooijman. Het is ook een lichtpuntje voor het zorgpersoneel van het ziekenhuis. “We hebben zware weken achter de rug,” zegt Van Splunter. “Zodra een patiënt aan de beademing gaat, schept dit een band tussen het personeel en de familie. Zij nemen afscheid en weten niet wanneer de situatie verbetert. De patiënten worden intensief verzorgd. Ze verslechteren in korte tijd heel erg, maar knappen vaak gelukkig ook weer op. Zoals ook in het geval van mevrouw Kooijman.”