RIVM meldt 240 positieve corona-testen voor GO

Foto: Image by Arek Socha from Pixabay

Volgens het RIVM zijn er nu 240 mensen positief getest op het corona-virus. Dat zou betekenen dat er sinds gisteren geen nieuwe corona-patiënten bij zijn gekomen.

Door Sam Fish

Toch meldt CuraMare vier nieuwe corona-besmettingen binnen de organisatie, vergeleken met de kaart van gisteren. Dat is sowieso één iemand in de thuiszorg. Waar de andere drie vandaan komen is niet bekend. Doordat de informatie van verschillende bronnen komt kan het zijn dat er vertraging zit in de cijfers.

Volgens de kaart zouden er de afgelopen 24 uur geen mensen overleden zijn binnen de zorgorganisatie. Wel is er weer iemand in Nieuw Rijsenburgh genezen verklaard.

Duiding CuraMare corona-kaart

De afgelopen dagen was er wat verwarring rond de cijfers op de kaart van CuraMare. Via de kaart maken zij elke dag bekend wat de details zijn rond het virus binnen de zorgorganisatie. Echter leek het niet altijd te kloppen. Ze hebben nu uitleg gegeven.

“Het is niet altijd een kloppende rekensom door een mogelijke vertraging in de cijfers,” vertelt een woordvoerder. Ze doelen hiermee op het feit dat het getal bovenaan de kaart niet altijd klopt met de getallen in de tabel. “Wij hebben twee informatiebronnen en daar zit wel eens vertraging in. Zij kunnen de telling en verslaglegging gewoonweg niet altijd op hetzelfde moment doen. Daardoor lijkt er soms een fout te zitten in de telling, maar dit wordt een dag later gewoon weer recht getrokken. Daardoor kan ook af en toe het totaal bovenaan verschillen.”

Maar er is meer dan dat. Soms staat er bovenaan de kaart dat er één besmetting bij is gekomen binnen de organisatie. Maar die is dan misschien niet terug te vinden in de cijfers per locatie. “Het kan voorkomen dat er twee mensen genezen zijn en dat er één besmetting bij is gekomen. Dan krijg je dus 2 genezen (-2 besmettingen) + 1 besmetting = -1 besmetting,” luidt de uitleg. De cijfers kloppen dus wel, alleen moet er even logisch nagedacht worden bij het terug vinden in de kaart.

Cijfers

De uitleg van het ziekenhuis maakt een hoop duidelijk met betrekking tot de kaart. Toch moeten we nog maar een keer benadrukken dat dit niet volledige cijfers zijn. De cijfers op de kaart zijn alleen de corona-details binnen CuraMare. Het gaat daarbij dus alleen om patiënten, cliënten en bewoners.

Daarom hebben we ook de cijfers van het RIVM. Zij melden het totaal aantal positief geteste mensen per gemeente. Toch zijn ook die niet compleet, doordat er veel mensen niet getest worden. Het RIVM meldt 240 positieve corona-besmettingen, maar in werkelijkheid zijn dat er dus meer.

Het is daarom belangrijk dat we ons altijd en overal aan de maatregelen houden. Blijf zoveel mogelijk thuis. Moet je toch naar buiten, houd dan minimaal anderhalve meter afstand van andere mensen. Je voelt je misschien niet ziek, maar je kunt het virus wel bij je dragen en dus ook andere mensen besmetten. Maar dat geldt ook andersom. Mensen kunnen jou besmetten zonder dat ze weten dat ze het virus bij zich dragen.

Het virus verspreidt zich niet, dat doen wij.

CuraMare corona-kaart 24 april