Persconferentie: ‘Niet in één keer terug naar normaal’

Foto: Image by Miroslava Chrienova from Pixabay

Woensdagavond 15 april was er weer een persconferentie. Deze werd gehouden door premier Rutte en minister De Jonge.

Door Joke Buurma en Sam Fish

De persconferentie kwam naar aanleiding van wederom een crisisoverleg. Tijdens de toespraak legt Rutte uit dat hij niet vooruit kan lopen op de situatie na 28 april. Maar één ding is volgens hem wel duidelijk. “Als we willen versoepelen, is het niet in één keer terug naar normaal.”

Hoe dan ook moeten we ons volgens Rutte voorbereiden op een overgangsfase. Als we niet oppassen krijgen we direct weer een piek. Daarom moet er verstandig, voorzichtig en stap voor stap gekeken worden naar de maatregelen.

Drie criteria

Er zijn drie belangrijke criteria voor het besluit om de intelligente lockdown te herzien of handhaven. Dat zijn ten eerste de druk op de zorg. Ten tweede de bescherming van de ouderen en kwetsbare mensen met een zwakke gezondheid. En tenslotte het inzicht in de verspreiding van het virus.

Paasweekend

Rutte begon met een grote dank voor het afgelopen weekend. “Het ging bijna overal goed, en waar het niet  goed ging werd gehandhaafd,” zei hij. “Geweldig dat zoveel mensen volhouden.” Met zelfbeheersing, behoedzaamheid en gezond verstand krijgen we het virus onder controle.

Ook minister De Jonge spreekt zijn waardering uit. Hij vind dat we het met zijn allen goed doen in deze moeilijke tijd. “We houden afstand van elkaar, maar zorgen voor elkaar”

Maatregelen

De maatregelen hebben effect. Het aantal ziekenhuisopnames neemt in het hele land af. Maar er wordt nog steeds gigantisch veel gevraagd van de zorg. Minister De Jonge riep mensen met gezondheidsklachten op om gewoon naar de huisarts te gaan. Zij zijn er tenslotte niet alleen voor de corona-klachten, maar voor iedereen met problemen, klachten of vragen.

Op dit moment gelden de corona-maatregelen van de overheid nog tot minstens 28 april. Op dinsdag 21 april wordt er gekeken naar de huidige situatie. Er wordt dan ook besloten over de voortgang van de maatregelen. Zo is de mogelijkheid aanwezig dat we versoepeld verder kunnen. Maar het kan ook zijn dat er strengere maatregelen gaan gelden. Ook kan dit nog veranderen als de nieuwe situatie is aangekondigd. Er wordt per dag gekeken hoe Nederland ervoor staat. En zo nodig worden er veranderingen aangebracht.

“Met 17 miljoen mensen is het zoeken naar de juiste balans om het corona-virus maximaal onder controle te houden,” werd er gezegd. “Er zijn geen eenvoudige oplossingen. Het zal in ieder geval een nieuw ‘normaal’ worden voor een lange periode.”

De boodschap blijft: Houd vol.