We moeten zoeken naar een nieuw normaal

Foto: Image by Miroslava Chrienova from Pixabay

In de extra persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) zijn dinsdagavond 7 april geen nieuwe maatregelen aangekondigd.

Door Joke Buurma

De premier benoemde drie punten tijdens de persconferentie. Zo is hij trots op het land, omdat we ondanks het mooie weer we ons het afgelopen weekend goed aan de maatregelen hebben gehouden.

Ook riep de minister-president op om het Paasweekend zo veel mogelijk thuis en binnen te blijven. “Vier Pasen thuis, maak desnoods een wandeling in de buurt op anderhalve meter afstand van elkaar.” “Bel opa en oma, bestel een paasbrunch voor thuis.”

Nog steeds geldt de regel niet in groepjes bij elkaar en dit geldt ook voor wielrenners en motorrijders.

28 april

Op dit moment gelden alle maatregelen tot ten minste 28 april. Maar de kans bestaat dat de maatregelen vanaf die datum nog niet versoepeld worden. De cijfers laten een voorzichtige vooruitgang zien, onder andere het aantal patiënten op IC-afdelingen stijgt iets minder snel. Dit komt door alle maatregelen en doordat we met elkaar ons er aan houden.

Het risico is dat mensen denken dat we losser met de regels kunnen omgaan. Toch is dat volgens de premier de grootste fout die we kunnen maken. Alles dat nu opgebouwd is, is dan heel snel tenietgedaan.

Op zoek naar een nieuw normaal

Ons houden aan de landelijke maatregelen is de beste manier om terug te gaan naar het ‘nieuwe normaal’. Van deze intelligente lockdown terug naar het leven dat we gewend zijn, zal nog wel even duren. De weg terug zal stap voor stap afgelegd worden. Daarbij zullen wetenschappelijke inzichten leidend zijn.

Tot slot had premier Rutte ook nog een boodschap voor de Nederlanders. “Blijf elkaar helpen en steunen waar het kan. We zijn op goede weg en samen blijven we dat doen.” Het is volgens Rutte te vroeg om te speculeren over wat te doen na 28 april.

Cruciale fase

Volgens minister De Jonge is de volgende fase cruciaal. Mensen werkzaam in de zorg buiten de ziekenhuizen worden sinds maandag 6 april getest. Ook vertelde de minister fors te willen inzetten op twee apps om de verspreiding van het corona-virus in te dammen.

“Twee apps vormen straks de kern van het nieuwe testbeleid,” laat De Jonge weten. Maar hij benadrukt dat er nog wel uitgebreid onderzoek wordt gedaan naar deze twee apps. “Alleen als de privacy gewaarborgd is, gaan we dit doen.”

De apps zijn bedoeld om het werk van de GGD te ondersteunen. Eén zo’n app kan je op de hoogte stellen als je in de buurt bent geweest van iemand die besmet is. De andere is om gemakkelijk contact te houden met een arts.