Jubileumeditie EK Stoneskimming in Kaai Sommelsdijk

Foto: Sam Fish

Maar liefst 64 deelnemers deden op zaterdag 19 oktober een gooi naar het EK Stoneskimming. Het was de jubileumeditie van de wedstrijd en vond dit keer plaats in de Kaai van Sommelsdijk.

De deelnemers kwamen uit alle hoeken van Nederland en waren tussen de 6 en 84 jaar oud. Die oudste deelnemer is Corrie de Kok-Vis. Zij is van het beroemde Café de Kok vlak naast de Kaai. Het was aan haar om het Europees Kampioenschap te openen met het eerste steentje.

Gooien maar

Na deze worp vlogen de stenen de hele dag laag door de haven langs het 110m lange meetlint. Dat was door de organisatie langs de kademuur gespannen. Op die manier was goed te zien hoe ver er werd gegooid door de kandidaten.

Deelnemers kregen na inschrijven drie stenen voor drie worpen. De verste worp telde mee in het klassement. Bij een geldige worp stuitert de steen minimaal drie keer over het water. Om 16.00 uur werd de tussenstand opgemaakt van de verschillende categorieën. Hierbij ging het om Meiden t/m 15 jaar, Jongens t/m 15 jaar, Dames 16+, Heren 16+ en teams.

In de finale daarna streden de vijf besten van iedere categorie om de plekken op het erepodium.

Winnaars

Uiteindelijk nam Hans Eshuis uit Serooskerke de kampioenstitel over van Coerd de Heer uit Middelharnis. Hij kreeg zijn steen 98,5 meter ver over het water. Bij de categorie Dames ging Petra van der Velden uit Schiedam door een worp van 33 meter terug naar huis met de erekeilsteen van de eerste plaats om haar hals.

Van alle meisjes was Floor van der Velden uit Schiedam met 22 meter de beste en in de categorie Jongens prolongeerde Yanick Heber uit het Limburgse Horn zijn kampioenstitel met een worp van 56 meter.

EK Stoneskimming

Het EK steentjes keilen is naast een bloedserieus sportevenement tevens een fundraiser. Het volledige bedrag van de inschrijvingen gaat namelijk naar het goede doel. Dat waren dit jaar de Stichting Sailing Kids en de Educatieve Visserijspeeltuin van de Menheerse Werf.

Het evenement werd op geheel vrijwillige basis georganiseerd door de leden van de Koninklijcke Nederlandsche Keilbond, de Menheerse Werf, Brouwerij Solaes en kringlooporganisatie Goed-Voor-Goed. Sponsors in daad & dienst waren Strukton Civiel, Outdoor Westvoorne, Hans Bal Transport, Orange Park Ontwerp en Talk 2 Move. De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagd evenement op een perfecte locatie. Het streven is om ook in 2020 weer een EK Stoneskimming in Sommelsdijk te organiseren.

Winaars EK Stoneskimming 2019

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen