Uitkomst onderzoek uitbraak maag- en darmklachten

jun 27 , 10:45 Zorg
pexels olly 3807733
In het weekend na Hemelvaartsdag kregen op Goeree-Overflakkee meerdere mensen last van maag-en darmklachten (buikgriep).
De GGD Rotterdam-Rijnmond deed in samenwerking met de betrokken zorg- en onderwijsinstellingen uitgebreid onderzoek naar de mogelijke oorzaak hiervan. De grootste oorzaak van de maag- en darmklachten was het norovirus. Dit soort uitbraken, veroorzaakt door het norovirus, komen helaas vaker voor. Het norovirus is zeer besmettelijk en kan snel verspreiden. Dit was ook het geval op Goeree-Overflakkee.
Op sociale media ging het gerucht dat de uitbraak aan het kraanwater zou liggen. Evides liet weten dat er geen problemen waren met het systeem en het water schoon was.

Digitale vragenlijst

GGD Rotterdam-Rijnmond verspreidde een digitale vragenlijst onder schoolgaande leerlingen, docenten en zorgmedewerkers. Dit gebeurde in samenwerking met de betrokken zorg- en onderwijsinstellingen. De vragenlijst is door 489 mensen ingevuld. Hiervan gaven 309 mensen aan last te hebben (gehad) van maag- en darmklachten. Er waren geen ernstig zieken.
GGD Rotterdam-Rijnmond spreekt nogmaals haar dank uit aan de zorg- en onderwijsinstellingen voor de samenwerking. Ook de mensen die de vragenlijst hebben ingevuld bedanken zij hartelijk. Met de antwoorden van de vragenlijst konden zij onderzoek doen naar de mogelijke oorzaak van de plotselinge verspreiding van het virus.

Geen duidelijke bron

Uit analyse van de vragenlijst kon de GGD geen duidelijke bron vaststellen. Bij een aantal mensen is ontlasting onderzocht in het laboratorium. Er is bij verschillende personen het norovirus gevonden. Uit het onderzoek kwam verder geen duidelijke bron naar voren. Het lijkt erop dat het virus zich op verschillende manieren heeft verspreid.

Advies GGD Rotterdam-Rijnmond

Buikgriep door het norovirus komt in Nederland vaak voor. Per jaar krijgen ongeveer 4,5 miljoen Nederlanders buikgriep, waarvan ongeveer een half miljoen gevallen wordt veroorzaakt door het norovirus. Goede hygiëne helpt om verspreiding van het norovirus te voorkomen. Zo is handalcohol niet effectief tegen het norovirus. Het vereist echt handen wassen met water en zeep.