Laat geen kinderen en dieren achter in de auto

24 aug 2022, 17:27 Zorg
puppy 4359959 1920
Het is al een tijdje lekker warm, maar we kunnen niet vaak genoeg waarschuwen. Laat geen kinderen en dieren achter in de auto. Het maakt niet uit hoe lang, of kort, je weg bent en of er een raampje open staat.
Helaas zijn ook dit jaar alweer genoeg melding binnen gekomen van dieren die zijn achtergelaten in een auto. Maar ook kinderen worden wel eens achtergelaten. Wie doet dat nou? Toch verschijnen er regelmatig van dit soort tragische berichten in de media. Dan zijn er omstanders die raampjes intikken en het dier of kind proberen te redden. Soms lukt dat, gelukkig. Maar te vaak ook niet.
En aangezien het sowieso morgen nog goed warm wordt, waarschuwen we nog maar een keer.

Kinderen

Een groot misverstand is dat dit soort situaties alleen voorkomen als het buiten heel warm is. Maar vergis je niet. Als het in de auto ‘slechts’ 22 graden is, kan dat binnen een uur al oplopen tot 44 graden. En dan hoeft alleen het zonnetje maar te schijnen buiten. Het hoeft niet eens super warm te zijn.
En hoe hoger de buitentemperatuur is, hoe sneller de auto stikheet wordt. Zeker als de auto in de volle zon staat. Net zo snel als de temperatuur in de auto, stijgt ook de lichaamstemperatuur. Zeker als er geen afkoeling of luchtverplaatsing is in de auto. Met andere woorden; je kind zit in een bloedhete oven.

Kwetsbare baby’s

Het lichaam van een baby reageert anders op hitte dan een volwassen lichaam. Dat komt doordat baby’s nog niet kunnen zweten. En dus zijn ze nog niet in staat om hun lichaamstemperatuur te regelen. Dat maakt baby’s een stuk kwetsbaarder. Als een lichaamstemperatuur de grens van 39 graden overschrijdt, spreken we van oververhitting. Vanaf 42 graden is het zelfs al dodelijk. Bij deze temperatuur kunnen de hersenen en organen namelijk niet goed functioneren.
Een kind, afhankelijk van de leeftijd, begint eerst te zweten. In eerste instantie reageert het kind hier heel normaal op door te gaan huilen. Hij voelt zich immers niet fijn bij de situatie. Niet uit de auto kunnen draagt hier nog extra aan bij. Als het zweten stopt, of het kind raakt uitgeput, gaat het hart sneller kloppen en versnelt de ademhaling. Het kind krijgt hoofdpijn, wordt misselijk en duizelig en raakt gedesoriënteerd. Ook is er kans op stuipen.
Als gevolg van de oververhitting raakt het kind bewusteloos. Voor omstanders kan het dan net lijken of het kind slaapt. Dit zorgt ervoor dat ze misschien niet alarm slaan.

Veiligheidstips

Het is altijd goed om wat tips achter de hand te hebben. Het is nu eenmaal menselijk om fouten te maken of dingen te vergeten. En dus wat handigheidjes die kunnen helpen.
  • Leg iets belangrijks op de achterbank, bijvoorbeeld een handtas. Als je die pakt, zie je meteen je kind op de achterbank zitten als je de auto uit wilt stappen.
  • Vraag of de crèche of oppas wil bellen als je na een uur nog niet je kind hebt gebracht.
  • Sluit altijd de deuren van de auto. Zo voorkom je dat kinderen er stiekem in gaan zitten om te spelen.
  • Stap je even uit de auto om te bellen? Blijf dan bij je auto. Door de afleiding van het bellen, kan het zijn dat je wegloopt en al snel een kwartier aan de telefoon hangt.

Eerste hulp

Zie je een kind alleen in een hete auto zitten? Twijfel dan geen moment en sla de ramen in. Zorg ook dat de hulpdiensten worden gealarmeerd. Ga daarna met het kind in de schaduw zitten en geef het water. Koel eveneens met water langzaam het lichaam af.

Dieren

Niet alleen kinderen moet je niet achterlaten in de auto, ook dieren moet je niet opsluiten. Ook voor hen geldt dat een auto al snel veel te heet wordt, ook met de ramen een stukje open. Vaak wordt er gedacht dat het zuurstofgebrek is waar een hond aan bezwijkt, maar dat is niet waar. Het is juist oververhitting, met name van de hersenen. Je kunt dit effect vergelijken met zeer hoge koorts.
Tref je een oververhitte hond aan in een auto? Haal de hond er dan meteen uit! Zorg dat de buik en de poten gekoeld wordt, maar maak het niet te koud. Dan kan het dier in shock raken. Geef de hond ook water te drinken, ook dit niet te koud. Leg geen natte of koude deken over de hond heen, ook dit is niet goed voor het dier.

Last van de warmte

Honden hebben sowieso snel last van de warmte. Dit komt vooral doordat ze niet kunnen zweten zoals wij. Ze raken hun warmte kwijt door te hijgen en via de poten. Het is dus belangrijk om extra rekening te houden met de hond als het warm is. Zorg dat er koele plekken zijn waar het dier kan liggen en zorg ook voor genoeg drinkwater. Een badje vinden sommige honden ook heerlijk om zichzelf in af te koelen.
Ga vooral ook niet rennen of fietsen met de hond op een hete dag. En gooi ook niet met stokken. Dit kan namelijk leiden tot ernstige blaarvorming aan de poten.