Het blijkt onmogelijk om in de supermarkt altijd anderhalve meter afstand te houden. Dat zorgt ervoor dat sommige mensen geen boodschappen kunnen doen.
Zo kan het zijn dat het gewoon druk is in de winkel, of de paden zijn te smal. Maar er zijn ook nog steeds mensen die in groepjes gaan staan kletsen en zo hele paden blokkeren. Toch willen we een tweede golf aan corona-besmettingen voorkomen. Voldoende afstand is dus van groot belang.
Bezorgen
Doordat het dus niet altijd even veilig is durven sommige mensen niet meer naar de winkel. Misschien hebben ze een zwakkere gezondheid of zijn ze bang voor het virus. En dan kun je soms nog terugvallen op een bezorgdienst, maar dat is op Goeree-Overflakkee niet altijd even makkelijk. Niet elke supermarkt bezorgt. En dan is er soms ook nog een enorme wachtlijst.
Maar nu is er een groep vrijwilligers die iets beters heeft bedacht dan een bezorgdienst. Ze gaan het gewoon zelf doen. Ze lanceerden de website
www.ietsmeenemen.nl. Eén van de initiatiefnemers is Ramon van der Roest. Hij is zelf ook ondernemer. “De supermarkt is momenteel mijn grootste risico op het oplopen van het corona-virus,” zegt hij. “Omdat ik er zo min mogelijk heen wil, heb ik met een buur afgesproken om en om boodschappen te doen. Zeker nu vakbonden hebben aangegeven dat steeds meer klanten de corona-regels negeren. Door afwisselend boodschappen te doen hebben we het risico op besmetting gehalveerd.”
Voor iedereen
Maar Ramon weet dat hij niet alleen is met dit probleem. Hij wilde het daarom voor iedereen mogelijk maken om minder vaak naar de winkel te gaan. Hij hoorde over buurtinitiatieven waarbij mensen hulp bieden of vragen. Dit ging via briefjes op supermarktprikborden of brievenbusbriefjes. Dat vond hij niet overzichtelijk genoeg, dus besloot hij een centraal punt te maken. Het idee voor
www.ietsmeenemen.nl was geboren. Het is een gratis toegankelijke website waar mensen elkaar kunnen helpen. Bijvoorbeeld door iets mee te nemen vanuit de supermarkt. Kleine moeite als je er toch al rondloopt.
De supermarkt is één van de plekken waar mensen zicht het onveiligst voelen. Minder vaak naar de winkel hoeven is dus voor veel mensen heel fijn. Maar het draagt dus ook bij aan het verkleinen van het risico op een tweede corona-golf. Door boodschappen te doen voor één, help je eigenlijk iedereen. “Bovendien is het natuurlijk ook gewoon een stukje gemak,”zegt Michael Tesselaar. Hij is mede-oprichter van de website. “Zeker omdat je nu regelmatig moet wachten voordat je een winkel binnen kunt gaan.”
Online boodschappenlijstjes
Het idee is heel simpel. Door een boodschap mee te brengen voor een ander, gaan minder mensen naar de winkel. De site is voor iedereen en dus hopen de oprichters een echte community op te zetten. Een groepsgevoel waarbij de helper ook weer door een ander geholpen wordt. De site beperkt zich daarbij niet alleen tot de supermarkt. Ook vanuit andere winkels kunnen buren iets voor je meebrengen. Bijvoorbeeld een bouwmarkt, een drogisterij of zelfs de bakker.
Bezoekers kunnen op de website zelf een boodschappenlijstje aanmaken. Mensen in de buurt kunnen vervolgens op de landkaart zien waar iemand iets nodig heeft. Zodra een deelnemers via de website aangeeft iets mee te willen nemen, wordt pas het telefoonnummer bij het lijstje getoond. “Zo zorgen we er ook voor dat de privacy gewaarborgd wordt,” geeft Van der Roest aan.
Ook na de crisis
De website is opgezet zonder verdienmodel. Het is dus echt de bedoeling dat mensen elkaar gaan helpen, puur om iets goeds te doen voor een ander. De initiatiefnemers hopen dan ook dat veel mensen gaan horen van de website. “We kunnen elkaar beter en sneller helpen dan een bezorgdienst,” geeft Ramon aan. “Door het samen te doen, voorkomen we ook dat één iemand steeds voor dezelfde persoon naar de winkel gaat. Dat kan nu afgewisseld worden door mensen uit de buurt.” En dat zorgt weer voor nieuwe contacten, wat na de corona-tijd erg fijn kan zijn.
Want ook na de corona-crisis kan de website goed van pas komen. Mensen zijn misschien niet altijd even mobiel genoeg om naar de winkel te gaan. Of een moeder met een pasgeboren baby die ineens geen luiers meer heeft, maar thuis niet weg kan. “Zou het niet mooi zijn als we dit saamhorigheidsgevoel kunnen vasthouden?” zegt Van der Roest. “Ook na de crisis. Dat je, wanneer je toch al naar de winkel gaat, nog even iets meeneemt voor je buur.”
Hier is nog nooit iemand slechter van geworden. Doe je mee? Op dit moment leeft het nog alleen in Amsterdam, maar hoe sneller we het naar het eiland kunnen krijgen, hoe beter! Kijk op
www.ietsmeenemen.nl voor meer informatie!