Hersenstichting wil prikkelvriendelijke samenleving 

jun 20 , 9:16 Zorg
unnamed
Op zondag 23 juni is het de Dag van de Overprikkeling. Daarmee wordt bewustwording gecreëerd over de impact van overprikkeling bij een hersenaandoening.
Overprikkeling is een onderschat probleem dat het dagelijks functioneren ernstig kan belemmeren. De Hersenstichting wil meer bewustwording over de impact van overprikkeling op het dagelijks leven. De stichting pleit dan ook voor een prikkelvriendelijke samenleving.

Een onderschat probleem

Overprikkeling treft mensen met een hersenaandoening in verschillende vormen. Sommige mensen kunnen van een enkele trigger, zoals licht en geluid, ziek worden en daar lang last van hebben. Hierdoor wordt deelname aan het sociale leven en de maatschappij een stuk moeilijker. Voor sommigen is het zelfs onmogelijk. Voor een grote groep mensen betekent dit dat dingen zoals werken, sporten, naar een restaurant gaan of een uitstapje maken, niet meer vanzelfsprekend zijn of zelfs uit de weg worden gegaan.
Ook actrice en ambassadeur van de Hersenstichting Margôt Ros weet als geen ander hoe belemmerend overprikkeling kan zijn. Zij kreeg in 2018 een hersenschudding en sindsdien ervaart zij de gevolgen ervan. “Sinds mijn hersenschudding is een normaal uitje niet meer vanzelfsprekend. Ik ga graag naar het theater of het museum, maar een bezoek kan vol prikkels zijn. Daarom moet ik een dergelijk uitje altijd zorgvuldig plannen en weet ik ook dat ik er andere dingen voor moet laten. Maar voor veel mensen met een hersenaandoening is een bezoek zo heftig, dat ze helemaal niet meer gaan. Zij kunnen aan heel veel dingen niet meer meedoen en staan echt aan de zijlijn.”

Kijk wat jij kunt doen

“Met wat meer begrip, ondersteuning en praktische veranderingen kunnen we samen bijdragen. Ga voor een samenleving waarin mensen met overprikkeling een betere kwaliteit van leven ervaren. Ook zij moeten volop deel kunnen nemen aan het dagelijks leven”, vindt ook David Verschoor. Hij is directeur van de Hersenstichting. “Daarom voeren we van 17 tot en met 30 juni campagne. We willen niet alleen meer bewustwording realiseren. We willen mensen ook aansporen om te kijken hoe zij zelf kunnen bijdragen aan een meer prikkelvriendelijke samenleving.”

Hersenstichting

De Hersenstichting ondersteunt mensen met een hersenaandoening om het beste uit hun leven te halen. Met een passend aanbod voor werk, bewegen en vrije tijd werkt de Hersenstichting aan een prikkelvriendelijke maatschappij waar iedereen daadwerkelijk mee kan doen. Zo stelt de Hersenstichting bijvoorbeeld subsidie beschikbaar voor culturele organisaties die aan de slag willen met een prikkelarm aanbod.

Campagne

Van 17 tot en met 30 juni loopt de nieuwe campagne van de Hersenstichting. Ze vragen daarmee aandacht voor de impact van overprikkeling op het dagelijks leven. Onderdeel hiervan is een prikkelarme reclame op radio, tv en internet. Door op een opvallende manier rust in het reclameblok te brengen, willen ze mensen bewust maken van de hoeveelheid prikkels die dagelijks voorbij komen.Zo is de tv-reclame volledig in dark-modus te zien. Er is geen geluid te horen en ze zetten alles letterlijk ‘even helemaal uit’.
Check #evenhelemaaluit voor meer informatie en kijk wat jij kan doen.