Veel ongelukken gebeuren gewoon thuis

Foto: PR CuraMare

Een ongeluk zit in een klein hoekje, dat geldt ook voor thuis. Nergens in Zuid-Holland gaat het zo vaak mis als in Ridderkerk. Maar ook Goeree-Overflakkee komt er niet heel goed vanaf.

In Ridderkerk gebeuren 94 ernstige valongelukken per 10.000 inwoners. Dit aantal ligt een stuk hoger dan het provinciale gemiddelde van 69 ongelukken. Dat blijkt uit onderzoek van beslist.nl met gegevens van het CBS over ziekenhuisopnamen en –patiënten.

Het onderzoek brengt per gemeente in kaart hoeveel inwoners in het ziekenhuis belanden na een huiselijk- of valongeluk. In Zuid-Holland ligt dit soort ongevallen iets lager dan in de rest van het land. Het landelijk gemiddelde komt namelijk uit op 70 ongelukken per 10.000 inwoners. Het gaat bijvoorbeeld om situaties waarbij inwoners gewond raken door een val, een stoot of contact met iets scherps of heet.

De meeste ongelukken

Maar niet alleen in Ridderkerk gebeuren er veel ongelukken thuis. Uit het onderzoek is een top 5 gekomen van gemeenten waarin mensen relatief vaak naar het ziekenhuis moeten na een ongeluk. En daar staat Goeree-Overflakkee ook tussen.

  1. Ridderkerk – 94 per 10.000 inwoners
  2. Wassenaar – 93 per 10.000 inwoners
  3. Zwijndrecht – 89 per 10.000 inwoners
  4. Goeree-Overflakkee – 88 per 10.000 inwoners
  5. Voorne aan Zee en Leidschendam-Voorburg – 86 per 10.000 inwoners

Inwoners van Pijnacker-Nootdorp lijken het meest voorzichtig thuis. Zij brengen van alle Zuid-Hollanders de minste bezoeken aan een ziekenhuis na een ongeval thuis (53 per 10.000 inwoners). Overigens worden ruim 9 op de 10 ernstige ongelukken in en rond het huis veroorzaakt door een val. Vooral 65-plussers lopen een groot risico. Zij zijn betrokken bij ruim de helft van alle huishoudelijke ongelukken.

Mannen versus vrouwen

Vrouwen blijken andere risico’s te lopen dan mannen. Zo zijn zij naar verhouding veel vaker betrokken bij een ‘val van gelijke hoogte’. Denk hierbij aan een struikel- of glijpartij. Bij mannen gaat het vaker mis tijdens het klussen in huis. Zo zijn zij vaker betrokken bij ongelukken met ladders en stijgers (76,7%). Maar ook bij ernstige ongelukken met automatisch handgereedschap (83,9%).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen