Drie maal scheepsrecht voor ziekenhuis

Foto: Pixabay

 

Het van Weel-Bethesda Ziekenhuis heeft met gepaste trots voor de derde maal het Borstvoedingscertificaat in ontvangst mogen nemen.

In 2010 kreeg de kinderafdeling en de afdeling verloskunde voor de eerste keer het certificaat, in 2013 ontvingen ze het nogmaals, en nu, als kroon op het werk, voor de derde keer.

‘Elke drie jaar worden ziekenhuizen opnieuw beoordeeld op de criteria van het borstvoedingscertificaat. De derde keer is vaak de lastigste, want hierbij wordt streng gekeken naar de manier waarop vernieuwd wordt. Gelukkig zijn wij de afgelopen jaren juist flink in ontwikkeling geweest’, aldus Ellen de Bruine en Rebecca van Galen, lactatiekundigen.  ‘Onder andere door de intensieve samenwerking van gynaecologen en verloskundige binnen verloskundige centrum CuraVita, de nieuwe kraamsuites, de gentle sectio waarbij baby’s na de bevalling bij de moeder op de OK blijven, een spiksplinternieuwe kolfkamer, extra begeleiding door de lactatiekundige en de mogelijkheid voor moeders met diabetes om te kolven tijdens de zwangerschap. Allemaal zaken waar we als team erg trots op zijn!’

LEES OOK: Start borstcentrum ZuidHollandZuid in Dirksland

Het borstvoedingscertificaat van WHO/Unicef
Het borstvoedingscertificaat wordt uitgegeven door de WorldHealthOrganisation/Unicef. Om dit  certificaat te behalen, moet de organisatie werken volgens de 10 vuistregels voor borstvoeding:

  1. Het hebben van een borstvoedingsbeleid op papier, dat standaard bekend wordt gemaakt aan alle betrokken medewerkers.
  2. Alle betrokken medewerkers leren de vaardigheden aan, die noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van dat beleid.
  3. Alle zwangere vrouwen worden voorgelicht over de voordelen en de praktijk van borstvoeding geven.
  4. Moeders worden binnen een uur na de geboorte van hun kind geholpen met het geven van borstvoeding.
  5. Aan vrouwen wordt uitgelegd hoe ze hun baby moeten aanleggen en hoe zij de melkproductie in stand kunnen houden, zelfs als de baby van de moeder moet worden gescheiden.
  6. Pasgeborenen krijgen geen andere voeding dan borstvoeding, noch extra vocht, tenzij op medische indicatie.
  7. Moeder en kind mogen dag en nacht bij elkaar op een kamer blijven.
  8. Borstvoeding wordt op verzoek nagestreefd.
  9. Aan pasgeborenen die borstvoeding krijgen, wordt geen speen of fopspeen gegeven.

Reacties