Gloednieuw laboratorium voor Van Weel-Bethesda

Foto: Arie Kievit

Het heeft even geduurd, maar het is zo ver. Het Klinisch Chemisch Laboratorium van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis is totaal vernieuwd.

Een jaar lang is er intensief verbouwd. Er is een hightech robotstraat vol apparatuur voor laboratoriumonderzoek aangelegd. Onlangs is het nieuwe lab in gebruik genomen. Met de nieuwste apparatuur en technieken kan het ziekenhuis nog betere kwaliteit leveren.

“In ons Klinisch Chemisch Laboratorium worden bloedmonsters en urinemonsters van patiënten op diverse manieren getest,” vertelt teammanager Jeannette van Helvoort. “Er was behoefte aan meer ruimte en nieuwe apparatuur. In 2021 maakten we de eerste plannen voor de verbouwing om het volledige laboratorium onder handen te nemen. In juni 2022 ging de verbouwing van start en die had aardig wat voeten in de aarde. Er werd namelijk 24/7 doorgewerkt.”

Hightech robotstraat

“Van plafond tot elektra en van indeling tot klimaatsysteem: echt álles is vernieuwd,” vult klinisch chemicus Leendert Mostert aan. “We hebben er ook vierkante meters bijgekregen, zodat het lab praktischer kon worden ingedeeld. Eind vorig jaar werd een hightech robotstraat geïnstalleerd. Daar zijn zo’n tien nieuwe apparaten voor laboratoriumonderzoek aan gekoppeld.”

“De bloedbuisjes worden nu volledig geautomatiseerd getransporteerd naar verschillende zogeheten ‘analysers’. Daar worden ze geanalyseerd,” zegt klinisch chemicus Leonie van der Heul. “Deze nieuwe apparatuur en betere technieken stellen ons in staat om onze kwaliteit nog verder te verbeteren. Patiënten merken dat onder andere aan het feit dat het resultaat van hun onderzoek vaak eerder bekend is.”

Met het vernieuwde laboratorium is het ziekenhuis klaar voor de toekomst. Hiermee is een kwaliteitsslag gemaakt in de zorg voor patiënten in de regio. Daar zijn het ziekenhuis en het team van het lab enorm trots op.

Cookieinstellingen