Er valt nog veel gezondheidsvoordeel te behalen

Foto: Elma Pollemans

Er is veel gebeurd in het afgelopen jaar. Denk maar aan de oorlog in de Oekraïne die veel mensen raakt.

Door Elma Pollemans

Ook in Nederland zijn veel mensen financieel getroffen. Door exorbitant hoge energie prijzen, maar ook de prijzen van ons voedsel zijn flink gestegen. Dan luidt de vraag; hoe kun je nog gezond blijven als alles zo onderdruk staat?

Gezond bij Pollies heeft het afgelopen jaar al meerdere mensen richtlijnen en advies gegeven over hoe je je lichaam beter kunt voeden met verse ingrediënten en kruiden. Hierdoor kunnen mensen de druk van buitenaf beter aan.

Ontspan

Het toverwoord is ontspannen, maar hoe ontspan je met alles wat er om je heen gebeurt? Als eerste neem je alles wat positief is goed in je op. Geef dit ook meer aandacht. Dat kunnen kleine dingen zijn zoals de fluitende vogeltjes. Maar ook een goed gesprek en natuurlijk een lekkere gezonde maaltijd zijn belangrijk. Door jezelf goed te voeden kun je meer incasseren en beter oplossingsgericht denken. En daardoor kun je weer beter ontspannen.

Let op de kleintjes

Een lekkere en gezonde maaltijd hoeft niet altijd heel duur te zijn. Ga de boer op, rijdt eens langs het biostalletje langs de weg en eet producten die van het seizoen zijn. Wat dacht je dan van peulvruchten? Deze zijn zeer voedzaam, kennen veel gezondheidsvoordelen en zijn niet duur. Als je de peulvruchten op een bepaalde manier klaar maakt en verwerkt in gerechten, zijn ze ook nog eens goed te verteren. Ik heb het natuurlijk over de peulvruchten die je nog moet weken en koken.

Om jezelf te voeden volgens deze principes, heb je wat oude kennis nodig die in een Westers jasje is gestoken. De principes die ik in mijn lessen gebruik komen uit de eeuwen oude traditionele Chinese geneeswijze. Nu hoor ik sommige mensen hardop denken; ik ga toch niet steeds babi pangang eten of witte rijst? Nee, dat gaan we zeker niet adviseren. Alhoewel witte rijst zeer heilzaam is voor mensen met darm klachten. Dus witte rijst bij diarree, zoals ik deze 20 jaar geleden in het verzorgingshuis aan bejaarde mensen gaf. Ook kreeg ik dit van mijn moeder als ik diarree had.

Werking op ons lichaam

Zo heeft niet alleen de witte rijst een werking op ons lichaam, alle levensmiddelen hebben dat. Aardappelen, koolsoorten, die heerlijke witte en groene asperges die nu weer volop te krijgen zijn. Ieder lichaam en ieders constitutie is anders. Dit vraagt om bepaalde voedingsmiddelen en kruiden vaker te verwerken in je maaltijd zodat je het lichaam helpt om te herstellen.

De komende vijf weken ga ik uitleg geven over levensmiddelen en hoe je je lichaam zelf kunt leren begrijpen. Je lichaam geeft aan wat het nodig heeft. Dit kan zich uiten in slapeloosheid, koude handen en/of voeten, nacht zweten of een opgeblazen gevoel. Je kunt dit met voeding, kruiden en leefstijl een groot deel zelf oplossen.

Begin meteen

Voor iedereen die alvast wil beginnen met lekker en gezond eten heb ik op mijn website een recept van runderbouillon en de eeuwige kippenbouillon gezet. Bouillons zijn de basis voor de lekkerste soepen. In dit seizoen mag natuurlijk de asperge niet vergeten worden. Daarom heb ik voor jullie een heerlijke recept van groene en witte aspergesoep op de website staan onder het kopje blog.

Kijk dus snel op onze website www.gezondbijpollies.nl. Daar vind je ook meer informatie over de asperge workshop die plaatsvindt op zaterdag 3 juni!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen