Veel onduidelijkheid over aanpassing eigen risico

Foto: Image by Jossué Trejo from Pixabay

Afgelopen week werd bekend dat het kabinet mogelijk het eigen risico wil gaan aanpassen. Dan betaal je per behandeling maximaal 150 euro.

De Patiëntenfederatie Nederland heeft echter nog veel vragen over dit plan. Zo vragen ze zich bijvoorbeeld af voor welke groep patiënten deze maatregel bedoeld is. De maatregel moet helpen de zorgkosten te drukken, zo redeneert het kabinet.

Wie nu medisch-specialistische zorg nodig heeft is daar in één klap het hele eigen risico aan kwijt. Denk bijvoorbeeld aan een operatie. Het minimale eigen risico is per jaar 385 euro. Als dat bedrag betaald is, zijn operaties en andere bezoeken aan een specialist de rest van het jaar gratis. Het kabinet wil dit nu gaan opbreken in betalingen van maximaal 150 euro per behandeling. Zo zouden mensen gestimuleerd moeten worden om na te denken over de noodzaak van een behandeling.

Onduidelijk

Voor de federatie is het onduidelijk welke mensen daadwerkelijk van zorg zullen afzien om kosten te besparen. Voor mensen met een chronische aandoening verandert er in elk geval weinig, legt een woordvoerder uit. Het gaat dan om patiënten die vanwege hun ziekte meerdere keren per jaar op controle moeten. Bijvoorbeeld nierpatiënten die regelmatig naar het ziekenhuis moeten voor dialyse. Zij zullen het volledige eigen risico nog steeds op maken.

“We denken dat de aanpassing misschien gericht is op mensen met sportblessures,” zegt een woordvoerder. “Iemand die bijvoorbeeld niet perse een dure scan nodig heeft, maar ook direct met fysio zou kunnen beginnen.” Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid zegt dat het inderdaad om dit soort zorg zou kunnen gaan.

Hoger eigen risico

Maar dat is voor de Patiëntenfederatie nog niet alles, er is meer onduidelijk. Want het minimale eigen risico is 285 euro per jaar. Maar een deel van de mensen kiest voor een hoger eigen risico. Dit kan oplopen tot maximaal 885 euro per jaar. Dat kan een keuze zijn omdat dan de zorgpremie lager wordt per maand. Maar geldt de 150 euro per behandeling tot die 385 euro is betaald? En moet iemand met een hoger eigen risico voor de ingrepen daarna wel in één keer het resterende bedrag afrekenen?

De federatie weet het niet. Ook is nog onduidelijk of labonderzoek ook onder de regeling valt. Bijvoorbeeld als je je bloed moet laten controleren.

Zorgverzekeraars

Er kan nog geen reactie komen vanuit Zorgverzekeraars Nederland. “Wanneer meer details bekend zijn, zullen de zorgverzekeraars nagaan wat de impact is voor hun verzekerden. Dat is nu nog niet te zeggen,” aldus een woordvoerder. Deze extra details zouden volgens het ministerie de komende week bekend worden gemaakt via een brief aan de Kamer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen