Al minstens tien slachtoffers kindervuurwerk behandeld

Foto: Image by Free-Photos from Pixabay

Brandwondenartsen hebben al minstens 10 kinderen met diepe brandwonden behandeld. Die wonden zijn veroorzaakt door kindervuurwerk.

Dat is een zorgelijk beeld. Zeker als je bedenkt dat er nog zeven weken zijn tot de jaarwisseling. “Als er in dit tempo slachtoffers bij blijven komen, kunnen spreken van een serieus probleem,” zo stelt Annebeth de Vries. Zij is kinder- en brandwondenchirurg bij het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk.

Er is een TikTok-challenge waarbij kinderen worden aangemoedigd om op brandend vuurwerk te stampen. Dat leidde vorig jaar al tot tientallen slachtoffers. De Vries en haar collega’s zien vooral jongens tussen de 10 en 17 jaar. “Zij lopen derdegraads brandwonden op waarbij zelfs een operatie nodig kan zijn voor goed herstel,” aldus De Vries.

Risico’s

Niet alleen zo’n TikTok-challenge veroorzaakt problemen. Tolletjes, grondbloemen en fonteinen vallen onder categorie 1 vuurwerk. Deze kunnen echter ernstige brandwonden veroorzaken. Het afsteken van kindervuurwerk zorgt sowieso met regelmaat voor ongelukken. “Het vuurwerk komt vaak in de kraag of schoen terecht. Het laat daar diepe brandwonden achter.”

Tamara’s zoon Diony (8) raakte vorig jaar zwaargewond door kindervuurwijk. Tamara maakte van dichtbij mee hoe ernstig de gevolgen kunnen zijn.

Transplantatie

“Diony was buiten aan het spelen toen een paar kinderen een grondbloem naar hem gooiden. Het vuurwerk belandde in de kraag van zijn jas,” vertelt Tamara. “Hij rende naar huis waar ik 112 belde en de wond heb gekoeld. Toen we in het ziekenhuis kwamen stond er een heel team klaar om hem op te vangen. Toen wist ik meteen hoe ernstig het was.”

Diony bleek uiteindelijk een huidtransplantatie nodig te hebben om de wond te sluiten. “Zijn hoofd bleek de beste plek om donorhuid weg te halen. Maar dan moest hij wel tijdelijk afscheid nemen van zijn haar. Daar werd hij heel boos en verdrietig van. Het was voor hem een heel zware periode. En voor ons als ouders ook.”

Campagne

Artsen uit drie brandwondencentra in Beverwijk, Groningen en Rotterdam zijn daarom een campagne gestart. Hiervoor hebben ze de handen ineen geslagen met de Nederlandse Brandwonden Stichting. De campagne ‘Geen kinderspel’ moet ouders bewust maken van de gevaren. Het voorkomen van brandwondenongevallen staat hierin voorop.

Haal bijvoorbeeld de capuchon van de jas of vouw deze naar binnen. Stop ook de broek in de schoenen of over de laarzen. “Zo kan er geen vuurwerk in de kleding terecht komen,” legt De Vries uit. “Mocht het toch misgaan: Koel de wond dan zo snel mogelijk. Doe dat 10 minuten met lauwwarm stromend leidingwater. Zo voorkom je dat een brandwond nog dieper gaat.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen