Recordaantal mantelzorgcomplimenten op GO

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Maar liefst 586 mantelzorgers op Goeree-Overflakkee krijgen vanaf maandag het mantelzorgcompliment uitgedeeld op het gemeentehuis.

Dit is een recordaantal voor onze gemeente. Het compliment bestaat uit een cadeaukaart ter waarde van 200 euro. Mantelzorgers krijgen het als dank voor hun grote inzet in het afgelopen jaar. De gemeente spreekt zo haar waardering uit voor deze belangrijke mensen. Zij maken het verschil voor de inwoner die zorg nodig heeft.

Eerste uitreiking

Vanaf maandag kunnen alle mantelzorgers hun compliment ophalen, maar de eerste twee zijn al uitgereikt. Daarvoor ging wethouder Berend Jan Bruggeman naar Stellendam, naar het echtpaar Leo en Joke Kloet. Zij zijn zelf al op leeftijd, maar zorgen samen voor een 93-jarige vrouw in de buurt. Vrijwel elke dag gaan ze naar haar toe en regelen ze van alles. En dat varieert van het rijden naar afspraken tot boodschappen doen. Maar ook het bijhouden van de administratie.

De twee hebben goed overleg met andere betrokken organisaties, zoals de thuiszorg en huisarts. Zo zorgen zij er met elkaar voor dat deze mevrouw nog altijd zelfstandig en vrij kan wonen. “We vinden het fijn dat we zo voor haar kunnen zorgen. Dat doen we ook met veel plezier,” zo vertelden ze aan de wethouder. “Zonder dat plezier houd je het niet vol, want het is ook intensief.” De wethouder gaf op zijn beurt duidelijk aan hoe blij hij is met mensen als het echtpaar Kloet. Door hun goede zorgen maken ze voor deze mevrouw het verschil.

Dag van de Mantelzorg

Op donderdag 10 november is het de dag van de mantelzorg. Op deze dag staan we landelijk stil bij alle Nederlanders die zonder vergoeding zorgen voor hun naasten. Dat kunnen familieleden zijn, maar ook vrienden, kennissen en buren. De gemeente besteedt hier aandacht aan met de uitreiking van het compliment.

“Als gemeente vinden we het belangrijk om zo onze mantelzorgers in het zonnetje te zetten. Mantelzorg gebeurt vaak in stilte en zonder aandacht te vragen. En dat terwijl het wel ingrijpend is voor iemand. Je staat altijd aan, iemand heeft jouw zorg en inzet nodig,” benadrukt de wethouder. “Dit compliment is juist ook om te laten merken dat de mantelzorg gezien en gewaardeerd wordt. Het is belangrijk dat mantelzorgers ook oog houden voor wat zijzelf nodig hebben. We hopen dat het compliment daarbij helpt. De ontvanger bepaalt zelf hoe ze het besteden.”

De gemeente hoopt wel dat de ontvangers de Primera Keuze Cadeaukaart zoveel mogelijk lokaal besteden.

Ophalen compliment

De afgelopen tijd konden mensen op het eiland hun mantelzorger aanmelden voor het compliment. Deze week krijgen de mantelzorgers een brief dat zij deze krijgen. Het ophalen kan op vertoon van de brief én een geldig identiteitsbewijs. Dat kan van maandag 14 tot en met vrijdag 18 november op het gemeentehuis in Middelharnis.

Ondersteuning mantelzorgers

De gemeente vindt het belangrijk dat mantelzorgers ondersteund worden en investeert daar ook in. Mantelzorgers kunnen bij stichting ZIJN terecht voor ondersteuning. Denk aan het mantelzorgcafé voor lotgenotencontact. Daarnaast zijn er welzijnsconsulenten die met de mantelzorger meedenken. Stichting ZIJN is bereikbaar via 0187 – 48 33 66. Verder is er ook de optie van logeeropvang, om mantelzorgers te ontlasten in hun zorgtaken. Op Goeree-Overflakkee wordt logeeropvang op dit moment aangeboden door CuraMare, Eleos, Zorgthuys en Sjaloom Zorg. Ook zijn er voorzieningen als inloophuis De voorste vloer van stichting Nollestee in Melissant.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen