Lagere opkomst bij prik tegen baarmoederhalskanker

Foto: Pixabay; Whitesession

Er zijn dit jaar zo’n 800.000 tieners uitgenodigd om de HPV-prik te halen. Nog niet eens de helft heeft daar gehoor aan gegeven.

Volgens het RIVM is de opkomst voor de prik lager dan voorgaande jaren. De ruim 400.000 kinderen die niet zijn ingeënt, krijgen de komende weken nogmaals de uitnodiging voor het HPV-vaccin. HPV staat voor humaan papillomavirus. Dat is een virus dat onder meer baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Voorgaande jaren werd het vaccin vooral gegeven aan meisjes van 13 jaar en ouder. De leeftijd is dit jaar omlaag gegaan naar 10 jaar. Bovendien kunnen nu ook jongens een prik halen.

Lage opkomst 

De opkomst is het laagst onder jongens die in 2004 zijn geboren. Zij worden dit jaar 18. Een op de drie uitgenodigde jongens in die groep heeft de prik gehaald. Van de jongens uit 2012, die dit jaar 10 worden, is bijna 43 procent gevaccineerd. Bij de meisjes uit 2012 heeft ruim 49 procent de eerste prik gehaald. De gevaccineerde kinderen kunnen vanaf eind augustus hun tweede prik halen. Een op de tien vaccinaties is anoniem. Het RIVM weet het geslacht en het geboortejaar van die kinderen niet. De percentages kunnen dus in werkelijkheid iets hoger zijn.

In vorige jaren was rond deze tijd van het jaar ongeveer 60 procent van de uitgenodigden gevaccineerd tegen HPV. Dat de opkomst nu lager is, kan volgens het RIVM komen doordat voor het eerst jongens zijn uitgenodigd. “Sommige jongeren en hun ouders hebben dan meer tijd nodig om een vaccinatiekeuze te maken. Bovendien viel de uitnodiging voor de HPV-vaccinatie bijna tegelijk in de bus met de uitnodiging voor een coronavaccinatie,” verklaart vaccinatiechef Jeanne-Marie Hament van het instituut.

Ook jongens 

Jongens kunnen het virus bij zich dragen zonder het te weten. Zij kunnen dan een meisje ermee besmetten wanneer ze seksueel actief worden. Zelf kunnen ze door het virus peniskanker oplopen. Als dat gebeurt moet de penis mogelijk geheel of gedeeltelijk geamputeerd worden. Volgens het RIVM krijgen elk jaar ruim 1100 vrouwen en bijna 400 mannen kanker door HPV.

De uitnodigingen zijn dit voorjaar verstuurd aan jongens en meisjes die zijn geboren in 2004, 2006, 2008, 2009 en 2012. Begin volgend jaar kunnen kinderen uit 2005, 2007, 2010, 2011 en 2013 zich laten inenten. De HPV-vaccinatie maakt deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma. Daarin zitten ook de inentingen van kinderen tegen ziektes als difterie, kinkhoest, tetanus, polio, bof, mazelen en rodehond.

Cookieinstellingen