Minister Schouten wil terugkeer van schooltandarts

Foto: Afbeelding van Michal Jarmoluk via Pixabay

Carola Schouten is minister voor Armoedebeleid en wil dat de schooltandarts terugkeert. Zo kunnen kinderen uit arme gezinnen ook weer deze zorg krijgen.

Dat liet Schouten weten in een interview met het AD. Ondanks dat mondzorg tot 18 jaar gratis is, gaat één op de vijf kinderen nooit naar de tandarts.

“Er zijn mensen die niet meer naar de tandarts gaan, omdat ze het niet kunnen betalen. Ze zijn niet bang voor de tandarts, maar voor de rekening. Hun kinderen gaan vervolgens ook niet naar de tandarts,” vertelt de minister tegen de krant.

Grote gevolgen

Het mijden van de tandarts p jonge leeftijd kan grote gevolgen hebben volgens Schouten. Zo lopen ze het risico om op latere leeftijd met hogere kosten te worden geconfronteerd. Een slecht gebit kan niet alleen op de je gezondheid slaan, maar ook op je zelfvertrouwen. Het kan zelfs tot schaamte leiden.

Schouten wijst erop dat vroeger haar hele klas naar de schooltandarts werd gestuurd. Zo was er geen risico op stigmatisering. “Dus dat kun je veel breder opzetten. Die kinderen zijn immers verzekerd. Hoe je dat vormgeeft, daar kunnen we het over hebben,” zegt ze. Ze doelt hiermee op een bus die wel of niet voor de school moet komen te staan. “Maar als dat maakt dat kinderen later niet meer de angst of schaamte hebben voor een slecht gebit, dan is dat het waard.”

Cookieinstellingen