Nieuw Vrouw & Kind Centrum in Dirksland ziekenhuis

Foto: CuraMare

Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland heeft een nieuw Vrouw & Kind Centrum geopend met vernieuwde kinderafdeling en kraamsuites.

In dit bijzondere centrum is alle medische zorg voor vrouwen en kinderen verenigd. Gynaecologie, verloskunde en kindergeneeskunde zijn dichtbij elkaar gebracht. Het centrum levert zorg voor vrouwen, zwangere vrouwen, kraamvrouwen, pasgeborenen en kinderen tot 18 jaar.

Gezinsgerichte zorg

Vanuit de visie en kernwaarden biedt het ziekenhuis gezinsgerichte zorg. Zo kan het gezin zoveel mogelijk bij elkaar blijven. De hechting tussen moeder en kind, en partner en kind, begint vanaf de geboorte. Door gezinsgerichte zorg is het mogelijk om het hele gezin op één kamer te plaatsen. Ook voor ouders van zieke pasgeborenen komen er steeds meer mogelijkheden om samen te blijven.

De zorg wordt geleverd door een multifunctioneel team van gespecialiseerde medewerkers. Den aan kinder-, obstetrie en gynaecologieverpleegkundigen. Maar ook verloskundigen, kinderartsen en gynaecologen. De patiënt staat hierbij altijd centraal.

Samenwerking

Om alles zo goed mogelijk te kunnen doen, is een goede samenwerking belangrijk. Binnen het Vrouw & Kind Centrum is die samenwerking dan ook sterk aanwezig. Daar wordt samengewerkt door de volgende afdelingen:

  • Kinderafdeling
  • Geboortecentrum
  • Gynaecologie
  • Verloskunde
  • Polikliniek kindergeneeskunde
  • Polikliniek gynaecologie en verloskunde

“Gezinsgerichte zorg is een wijze van zorgverlening die past binnen het huidige tijdsbeeld. Het gezin speelt hierbij een belangrijk rol,” vertelt Mariska Shekary. Zij is medisch lid van de Raad van Bestuur van CuraMare. “De moeder en haar gezin worden als een eenheid gezien. De (aanstaande) moeder en haar partner worden vanaf opname meteen actief betrokken bij de zorg. Ook de keuzes en beslissingen worden samen gemaakt. Het centrum is zo ontworpen dat moeder, partner en kind tijdens het verblijf zoveel mogelijk bij elkaar kunnen blijven. Op de kraamsuites kan bijvoorbeeld de partner bij moeder en kind op de kamer slapen. Op de kinderafdeling is er in de suite ook een bed voor één van de ouders.”

Vernieuwde kinderafdeling

De kinderafdeling van het ziekenhuis onderging het afgelopen jaar een grote renovatie. De kamers zijn volledig vernieuwd en bieden nu ook plaats aan een ouder. Een ziekenhuisopname is al ingrijpend genoeg en dus is het belangrijk dat het gezin zoveel mogelijk samen kan zijn.

Verder is er ook een speelkamer en ontmoetingsruimte gerealiseerd. Daar kan zowel jong als oud even ontspannen. Via deze ruimte is er ook toegang tot de ruimte binnenplaats met tuin, speeltoestellen en zitmogelijkheden. Op deze manier is het voor ouders mogelijk om contact te leggen met andere ouders. Zij kunnen dan ook hun verhalen delen als daar behoefte aan is.

Coöperatie Geboortezorg Zuid aan Zee

Als netwerkzorgorganisatie wil het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis een goede bijdrage leveren aan goede zorg. Dat doen ze door een sterke verbinding met andere zorgverleners. Een mooi voorbeeld hiervan is dat het ziekenhuis met de geboortezorg in een coöperatie werkt.

Geboortezorg Zuid aan Zee is een unieke samenwerking tussen het geboortecentrum, gynaecologen, verloskundigenpraktijken en kraamzorgorganisaties. Niet alleen op Goeree-Overflakkee, maar ook op Voorne-Putten en Schouwen-Duiveland. Het doel is om zwangere vrouwen en hun baby de beste zorg te geven.

Bronzen Smiley

Het Vrouw & Kind Centrum heeft van de Stichting Kind en Ziekenhuis een bronzen Smiley gekregen. Dat is het kwaliteitskeurmerk voor kindvriendelijke zorg. Deze landelijke stichting kent Smileys toe aan ziekenhuizen die zich positief onderscheiden door hun kindgerichte voorzieningen.

De kraam- en kinderafdeling zijn door WHO/UNICEF gecertificeerd als Baby Friendly Hospital. Ook voeren ze het WHO/UNICEF borstvoedingscertificaat. Dat betekent dat de kraamafdeling, verloskamers, kinderafdeling en neonatologie allemaal voldoen aan hoge internationale eisen.

Binnenkijken en meer informatie

Door de ontwikkelingen rondom het coronavirus, gaan de informatieavond in het ziekenhuis voorlopig niet door. Om toch een kijkje te kunnen nemen op de website is er een virtuele tour gemaakt.