Zorg dat je je winterse huid goed beschermt

Foto: Afbeelding van Rbomb04 via Pixabay

Je kunt er op dit moment niet meer omheen, overal wordt erover gepraat. Er zouden echte winterse dagen onze kant op komen!

Meteorologen zeggen dat het flink kan gaan sneeuwen komend weekend. En vanaf zondag wordt het ijskoud met zowel ’s nachts als overdag vorst. Dat betekent sneeuwpret voor de meeste mensen. Maar voor velen komt daar ook extra verzorging bij voor de huid.

De winter is namelijk de tijd waarin veel mensen last hebben van een droge huid. Hij is misschien ook wat trekkend of zelfs jeukerig. Dat komt vooral door de kou en de lage luchtvochtigheid. Maar er zijn dingen die je kunt doen om dat te verhelpen.

Tip van oma

Er zijn natuurlijk altijd middeltjes van vroeger die wonderen zouden werken. Denk aan olijfolie, sesamolie of rauwe kokosolie. Pure olijfolie schijnt goed te helpen tegen een droge huid. Doe een beetje olijfolie, of een van de andere oliën, op een watje en smeer hiermee je huid in. Je kunt met olijfolie ook zelf een scrub maken. Dat doe je door het te mengen met suiker.

Blijf smeren

Smeren helpt. En bij het uitzoeken van een dag- en nachtcrème is het goed om te kijken welke crème bij jouw huidtype past. Er zijn genoeg merken met diverse varianten. Er is dus altijd wel een merk dat bij je past. Elke dag smeren is dus erg belangrijk, maar vergeet hierbij je hals niet mee te nemen.

Vermijd waar mogelijk trouwens producten met zeep, alcohol en parfum. Ook producten die bol staan van conserveringsmiddelen kun je beter links laten liggen. Het gebruiken van een serum geeft de huid een extra boost. Dit kun je onder je dag- of nachtcrème gebruiken.

Luchtvochtigheid

Een droge huid in de winter komt vooral door de luchtvochtigheid. Die is in de winter namelijk een stuk lager. De verwarming staat aan en de ramen blijven veelal dicht. Dit is geen goede omgeving voor je huid.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een luchtbevochtiger in huis te plaatsen. Wil je het liever wat goedkoper oplossen? Hang dan bakjes met water aan de radiatoren. Zorg ervoor dat je het water regelmatig bijvult en dat je de bakjes schoonmaakt. Regelmatig het huis ventileren ook is erg belangrijk. Zeker nu we zoveel tijd thuis doorbrengen.

Voeding en water

Voor de innerlijke mens moet ook goed gezorgd worden. De huid is ook een eerlijke spiegel van hoe het met ons gaat en wat onze leefstijl met ons doet. Voeding speelt hierbij een belangrijke rol. Als je last hebt van een droge huid, is het aan te raden om meer gezonde vetten aan je voeding toe te voegen. Denk aan vette vis, of omega-3 supplementen.

Als je last hebt van veel stress, dan is het raadzaam om extra vitamine C te slikken. Dit is niet alleen een anti-oxidant, het werkt ook opbouwend voor het collageen. En dat zorgt weer voor een stevige huid. Vergeet daarbij ook niet genoeg te drinken. Dat is elke dag van het jaar belangrijk, dus ook in de winter.

Zonnecrème

Het is overigens ook belangrijk om je huid het hele jaar door te beschermen tegen de zon. Die schijnt elke dag en dus moet je je huid elke dag beschermen tegen de zon. Dit kan door elke ochtend een crème te smeren met UVA bescherming. UVA is het hele jaar door aanwezig en gaat dwars door je ramen en kleding heen.