Bibliotheek geeft ‘Coco kan het’ aan kinderafdeling

Foto: Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta

Dit jaar is ‘Coco kan het!’ het prentenboek van het jaar tijdens de Nationale Voorleesdagen. En dus schenkt de bibliotheek drie exemplaren aan de kinderafdeling in Dirksland.

De boekjes werden in ontvangst genomen door pedagogisch medewerker Ilonka Verschoor en zorgcoördinator Petra Knöps. Zij zijn beiden werkzaam op de kinderafdeling van het ziekenhuis in Dirksland. Ze kregen de boekjes uit handen van leesconsulente Dorien ’t Jong.

“Boeken kunnen zoveel brengen,” vertelt Dorien. “Ze bieden niet alleen troost, maar helpen ook om lastige zaken simpel uit te leggen. Bij de kinderafdeling van het ziekenhuis is dat, zeker bij jonge kinderen, een mooi hulpmiddel.”

Coco kan het!

Het prentenboek van het jaar is dus ‘Coco kan het!’. Dit boek gaat over het overwinnen van angsten en het durven doen van nieuwe dingen. Dat past dus goed bij de kinderafdeling. Ook kan een verhaal, als je het meerdere keren vertelt, ervoor zorgen dat een kind zich veilig voelt.

“Reden genoeg dus om dit boek te schenken,” vindt Dorien.

Voorlezen

Lezen en voorgelezen worden is goed voor iedereen. Bij kinderen kan het zorgen voor een grotere woordenschat waardoor leren hen beter af zal gaan. Maar daarnaast werkt voor lezen aan kinderen kalmerend en verlaagt het stress bij de kinderen.

In het ziekenhuis is het belangrijk dat ze kinderen hun verblijf op de afdeling goed verwerken. Daar gebruiken de pedagogisch medewerkers verschillende manieren voor. “Een ingreep of behadeling kan voor een kind een traumatische ervaring zijn. Om ervoor te zorgen dat de behandeling veilig voelt, zetten we verschillende middelen in. Denk aan een bellenblaas of speelgoed,” vertelt pedagogisch medewerker Ilonka Verschoor. “Maar ook het vertellen van verhalen en voorlezen helpen goed bij dit proces. Voorlezen kan helpen om een kind op het gemak te stellen. Het geeft ook afleiding van eventuele pijn. Ook kan het helpen de ervaring te begrijpen en te verwerken. En het luisteren kalmeert het kind en vermindert daarmee ook de stress. We gebruiken voorlezen dus vaak op de afdeling, zeker bij jonge kinderen.”

Prentenboek van het jaar

Het prentenboek van het jaar is te vinden in de bibliotheek. ‘Coco kan het’ is een geïllustreerd prentenboek van Loes Riphagen. Het boek gaat over de kleine Coco. Het is een grote dag voor haar. Alle babyvogels gaan voor het eerst vliegen. Alleen Coco durft niet. Wat als ze valt? Coco is een verhaal over durf en je grenzen verleggen.

Dit prentenboek kan geleend worden bij de bibliotheek. Ook zijn er op de website van de bibliotheek meerdere knutsel-, teken- en dansfilmpjes over Coco te vinden. Zo kun je samen met jonge kinderen aan de slag gaan.

  • LEES OOK: 
  • Wil je niets missen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en/of volg ons op Facebook!