Wees alert; Zien drinken, doet drinken

Foto: Alliantie Alcoholbeleid Nederland

Als ouder heb je meer invloed dan je denkt. Zeker als het gaat om het voorkomen dat je kind op jonge leeftijd alcohol gaat drinken.

Het voorbeeldgedrag van volwassenen, vooral de ouders, doet er toe. Als je geen alcohol drinkt waar de kinderen bij zijn, dan verkleint de kans dat jongeren zelf ook eerder alcohol gaan drinken.

Zien drinken, doet drinken

Als kinderen volwassenen alcohol zien drinken, wordt alcohol aantrekkelijk. Het risico bestaat dan dat ze op jonge leeftijd gaan drinken. Dat kan resulteren in te veel en te vaak drinken op latere leeftijd.

Kinderen ontwikkelen hun kennis over alcohol al vanaf hun tweede levensjaar. De gaan onthouden wanneer de ouders drinken als ze vier zijn. Ook merken ze dat het gedrag van hun ouders verandert na het drinken van alcohol. Vanaf hun zesde jaar hebben kinderen positieve verwachtingen over de effecten van alcohol. Dat betekent dat veel kinderen die hun ouders zien drinken en positiever gaan denken over alcohol dan kinderen die hun ouders niet zien drinken. Kortom: zien drinken, doet drinken.

Online ouderbijeenkomsten

Youz verslavingszorg organiseert interactieve online ouderbijeenkomsten. Dit doen ze in samenwerking met Helder Theater. Het theatergezelschap gaat diverse situaties naspelen. Voor de ouders zijn dit situaties die best bekend voor kunnen komen.

De preventiemedewerkers van Youz zullen de avond ondersteunen door in gesprek te gaan en handvatten te bieden. Wil je meer informatie over de ouderbijeenkomst? Of wil je je ervoor aanmelden? Kijk dan op de website www.puberenco.nl.

Campagne

De campagne ‘Zien drinken, doet drinken’ is opgezet door de Alliantie Alcoholbeleid Nederland. Deze wordt gesteund door diverse gemeenten, waaronder Goeree-Overflakkee. Deze gemeenten werken dan ook nauw samen met Youz verslavingszorg. Meer informatie over de campagne is te vinden op de website www.ziendrinkendoetdrinken.nl.