Ontstaan brandwonden kinderen vaak bij ouders

Foto: Afbeelding van Lorri Lang via Pixabay

Kinderen lopen het vaakst brandwonden op in het bijzijn van ouders. Die conclusie trekt de Nederlandse Brandwonden Stichting na onderzoek.

Jongetjes van anderhalf jaar oud vormen de grootste groep slachtoffers. “Dat zijn dus de kinderen die zich net kunnen optrekken en kunnen grijpen. Zo trekken ze staand een kop hete thee over zich heen,” aldus de stichting.

In meer dan 80 procent van de gevallen gebeurde het ongeluk in het bijzijn van een ouder. Met name kinderen in grote gezinnen worden het slachtoffer.

Oorzaak

Hete kopjes thee zijn de grootste boosdoener. De stichting hoopt met de resultaten van de onderzoeken dat ouders zich bewuster worden van de gevaren. Op die manier hopen ze dus automatisch ook brandwonden bij kinderen te voorkomen. Zeker nu door de corona-maatregelen veel ouders thuiswerken.

“Ouders denken vaak dat ze geen risico lopen zolang ze in de buurt zijn van hun kind. Deze inzichten laten zien dat dit zeker niet het geval is,” zegt Annebeth de Vries. Zij is hoofd van het kinderbrandwondencentrum Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk.

Tips

De Nederlandse Brandwonden Stichting geeft ook tips om brandwonden te voorkomen. Zo is het beter om niet alleen hete thee uit de buurt van kinderen te zetten. Maar voeg daarnaast ook wat koud water toe aan die thee. Wil je meer tips? Kijk dan op de website van de Nederlandse Brandwonden Stichting.