Een bloemengroet voor de mensen in de thuiszorg

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het gemeentebestuur heeft vorige week ruim 1100 zorgmedewerkers en cliënten verrast. De thuiszorg op Goeree-Overflakkee kreeg een lokaal geteelde bos tulpen overhandigd.

De bosjes werden uitgedeeld door de burgemeester en wethouders van het eiland. Zij gingen samen met thuiszorgmedewerkers langs bij een aantal inwoners van de gemeente.

Lokale bloemengroet

De lokale bloemengroet is het vervolg op de landelijke actie van Goede Vrijdag. Daarbij werden in totaal 150.000 bossen bloemen overhandigd aan zelfstandig wonende ouderen. Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman bracht toen zelf zes bossen langs bij cliënten van Careyn in Ouddorp. Ze liet toen al weten dat ze ook de andere thuiszorgorganisaties in het zonnetje wilde zetten.

Via een lokale tulpenkweker kocht de gemeente bloemen in. Op donderdag 23 en vrijdag 24 april werden deze bezorgd bij Buurtzorg, CuraMare (voor cliënten en medewerkers) en Careyn (voor de medewerkers). De bestuurders hielden bij de bezorging natuurlijk wel de anderhalve meter afstand. En ze kwamen nooit verder dan de voordeur.

Waardering

De burgemeester bezorgde de bloemen in Ooltgensplaat. “We willen onze oudere zelfstandig wonende inwoners bemoedigen. Maar op deze manier willen we ook onze waardering richting het zorgpersoneel extra benadrukken. Ze zijn enorm belangrijk, zeker nu,” laat ze weten. “De professionals zijn voor veel cliënten op dit moment het belangrijkste persoonlijke contact. En we zijn sociale wezens, contact is zo belangrijk. Bij mijn eerdere bezoek viel me op hoe de bos bloemen, maar vooral ook de aandacht, werd gewaardeerd.”

Eenzaamheid

“Aandacht voor elkaar, dat is zeker nu extra belangrijk,” vult wethouder Berend Jan Bruggeman aan. Hij ging in Den Bommel aan de slag als bloemenbezorger. “Ik vertrouw erop dat we het corona-virus samen onder controle krijgen. Maar tegen het eenzaamheidsvirus moeten we met elkaar blijven strijden.”

Zijn collega Peter Feller belde aan bij een aantal adressen in Melissant. “De dagen kunnen nu lang duren voor de mensen. Zeker als er weinig afleiding is en ze niet meer de deur uit kunnen of durven. Het is goed om juist nu met elkaar te laten zien dat we meeleven. We vergeten hen zeker niet!”

Bemoediging

Dat is ook de reden dat wethouder Daan Markwat met veel enthousiasme de bloemengroep afleverde in Nieuwe-Tonge. “Het zijn maar korte gesprekken die we hebben met de oudere inwoners, maar het is dankbaar werk. Met open armen werden we onthaald, ook al konden we niet naar binnen. En goed om ook zo te kunnen bemoedigen. Ik roep de mensen op; houd vol, we zijn op de goede weg.”

Wethouder Tea Both-Verhoeven had graag meer adressen langs gegaan, maar daar was helaas geen tijd voor. Ze bracht bloemen rond in Goedereede. “De bloemengroep is een stukje positiviteit in een moeilijke tijd. Mooi om te doen,” zegt ze. “En als wethouder Economie word ik er dubbel zo blij van. Zo helpen we ook de lokale kweker in een moeilijke tijd.”