Te veel mensen met risico op hart- en vaatziekten

Foto: Pixabay; Rawpixel

Dit jaar hebben ruim 6800 inwoners uit Zuid-Holland hun bloeddruk laten meten bij een bloeddrukmeetpunt van de Hartstichting. Voor veel mensen was de uitkomst een verrassing.

Een op de drie (33%) bleek een verhoogde bloeddruk te hebben. Twee procent van hen had zelfs een ernstig verhoogde bloeddruk. Bijna de helft van de mensen (45%) wist dit niet. Zonder ingrijpen, lopen zij een aanzienlijk risico een hart-of vaatziekte te ontwikkelen.

De Hartstichting verwacht dat meer inwoners van Zuid-Holland nietsvermoedend met een hoge bloeddruk rondlopen. Daarom roept zij inwoners van 40 jaar en ouder op om regelmatig te meten. Ook als zij zich gezond voelen.

“Mensen gaan vaak pas naar de dokter als ze klachten hebben,” zegt huisarts David Smeekes van de Hartstichting. “Maar bij een hoge bloeddruk heb je die vaak niet. Terwijl er ongemerkt wel schade kan ontstaan. Bijvoorbeeld aan je bloedvaten, hart en hersenen. Dit kán leiden tot een hartinfarct, beroerte of hartfalen.”

Toeval

Ook Anita Meijer uit Leiden had geen gezondheidsklachten. Zij is 45 jaar als bij haar een hoge bloeddruk wordt geconstateerd. “Een medewerker van de zorgverzekeraar bij ons in de buurt deed een check-up voor alle medewerkers van ons bedrijf. Je kon daar vrijwillig aan meedoen. Ik had geen klachten, maar ben wel gegaan. De uitslag was alarmerend. Mijn bovendruk was 220 en de onderdruk 160. Ik schrok wel en de dame die mijn bloeddruk opnam ook. Ze heeft me nog een paar keer opnieuw gemeten, gewoon voor de zekerheid. Maar de uitkomst was steeds veel te hoog. Het is echt toeval dat het bij mij ontdekt is, ik had het nooit verwacht.”

Normaal

Het is dus belangrijk je bloeddrukwaarden serieus te nemen. De enige manier om erachter te komen wat je bloeddrukwaarden zijn, is door deze te meten. De Hartstichting wil dat dit net zo normaal wordt als op de weegschaal staan. “De meeste mensen weten wel hoeveel ze wegen,” zegt huisarts Smeekes. “Het zou net zo gewoon moeten zijn om je bloeddrukwaarden te kennen. Je bloeddruk geeft namelijk inzicht in je risico op een hart-of vaatziekte.”

Voorkomen

Als je een hoge bloeddruk hebt kun je vaak nog maatregelen nemen om je bloeddruk te verlagen. Dit kan door gezond te leven. Denk aan niet roken, meer bewegen, gewicht verliezen en minder zout eten. Soms adviseert de huisarts medicijnen te gebruiken. Als de gemiddelde bloeddruk van alle Nederlandsers met 2 mmHg daalt, kunnen jaarlijks 1.500 sterfgevallen en 6.000 nieuwe gevallen van hart- en vaatziekten voorkomen worden. Dit kan bijvoorbeeld als alle mensen hun dagelijkse zoutinname met een derde verminderen.

Waar meten?

Als je zelf een bloeddrukmeter hebt kun je thuis je bloeddruk meten. Thuis meten heeft als voordeel, dat je voldoende rust kunt nemen voor een meting en zo nodig de meting kan herhalen. Steeds meer werkgevers bieden ook een bloeddrukmeting aan. En ook bij veel thuiszorgwinkels kun je terecht hiervoor.

Alleen als de bloeddruk ernstig verhoogd is (vanaf een bovendruk van 180 mmHg) of ook na een aantal metingen op verschillende momenten boven de 140/90 is dan is een bezoek aan de huisarts nodig. In Zuid-Holland kun je van 5 tot en met 12 november bij een Hartstichting meetpunt terecht. Deze zijn te vinden in verschillende HEMA’s tussen 14.00 en 17.00 uur. Kijk op www.hartstichting.nl/meetnu waar je terecht kan.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

0