Kom samen in actie tegen eenzaamheid

Foto: Pixabay; pixel2013

Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zicht eenzaam. Ook op Goeree-Overflakkee zijn er mensen met dit gevoel.

In de Week tegen Eenzaamheid wordt er aandacht gevraagd voor dit probleem. Want eenzaamheid aanpakken begint met het maken van contact.

Iedereen voelt zich wel eens eenzaam of alleen. Je mist dan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je eigenlijk zou willen. Eenzaamheid gaat gepaard met kenmerken als negatieve gevoelens, een leeg gevoel, angst en zinloosheid. Ook kunnen daar lichamelijke klachten bijkomen. Deze gevoelens kunnen namelijk invloed hebben op je gezondheid, je welzijn en de kwaliteit van je leven.

Nooit hetzelfde

Wat eenzaamheid is, hoe het voelt en wat het met iemand doet is voor iedereen weer anders. De één heeft meer betekenisvolle relaties of een groter sociaal netwerk nodig dan een ander.

Het is vaak ook niet aan iemand te zien of ze zich eenzaam voelen of niet. Er wordt maar weinig over gepraat. Sommige mensen ervaren eenzaamheid ook alsof ze falen. Daarom is het goed om scherp te zijn op de signalen die kunnen wijzen op eenzaamheid.

Samen sterk

Samen kunnen we eenzaamheid bespreekbaar maken en er dus ook iets aan doen. Het is iets wat je ervaart. Dat betekent dat je pas eenzaam bent als je je eenzaam voelt. Dat is dan ook vooral een probleem voor mensen die, om welke reden dan ook, niet naar buiten kunnen. Eenzaamheid maakt je dan ongelukkig en kan zelfs je functioneren belemmeren.

Een belangrijke hulpbron voor mensen die zich eenzaam voelen is een relatie met andere mensen. Bijvoorbeeld familieleden, vrienden of kennissen. Zij vormen het sociale fundament van elk mens en dragen bij aan het gevoel van een zinvol leven.

Activiteiten

Natuurlijk is contact met andere mensen heel belangrijk. Daarom komt Stichting ZIJN met verschillende activiteiten. Op die manier kunnen mensen op een laagdrempelige manier in contact komen met mensen die dezelfde interesses hebben. Je bouwt op die manier een netwerkje op van mensen die allemaal iemand nodig hebben.

Zo is er bijvoorbeeld in de week van 1 tot en met 8 oktober een dialoogtafel. Daarbij gaan mensen aan de hand van stellingen over eenzaamheid met elkaar in gesprek. Wil je meedoen of wil je wat meer informatie? Neem dan contact op met Stichting ZIJN door te bellen naar 0187-48 33 66. Of stuur een e-mail naar [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen