Ruim 4 miljoen Nederlanders ontvangen in december en januari hun voorlopige aanslag inkomstenbelasting over 2025.
In deze voorlopige aanslag staat een schatting die ze moeten betalen of juist terugkrijgen in 2025. Het verschuldigde bedrag kun je in één keer betalen, of in termijnen. En als je het geld terugkrijgt, krijg je het alvast maandelijks uitbetaald. Ben je dit jaar gescheiden of uit elkaar gegaan? Dan is het extra belangrijk om de voorlopige aanslag goed te controleren. Pas deze ook aan als dat nodig is.
Wil je meer weten over de voorlopige aanslag en waar je op moet letten? Hieronder vind je belangrijke informatie aan de hand van vier vragen.
In de voorlopige aanslag inkomstenbelasting staat hoeveel inkomstenbelasting je in het lopende belastingjaar terugkrijgt of juist moet betalen. De voorlopige aanslag is een schatting gebaseerd op de meest recente gegevens die de Belastingdienst heeft. Dat is de voorlopige aanslag van 2024 of de laatste definitieve aanslaginkomstenbelasting.
Maar het kan natuurlijk zo zijn dat er in jouw situatie iets is veranderd. Daarom is het belangrijk om de voorlopige aanslag goed te controleren. Verander ook dingen als dat nodig blijkt te zijn.
Moet je betalen? Dan kun je ervoor kiezen om dit óf in één keer te doen óf in termijnen. Dat gebeurt dan in elf termijnen over het lopende belastingjaar. Zo hoef je aan het einde van het jaar geen groot bedrag te betalen na het doen van de aangifte inkomstenbelasting. Verwacht je juist geld terug te krijgen? Dan ontvang je deze teruggave in het lopende belasting jaar in twaalf termijnen. Zo verlaag je je maandelijkse lasten. En met een voorlopige aanslag weet je waar je financieel aan toe bent.
Als je uit elkaar gaat, verandert niet alleen je persoonlijke, maar ook vaak je financiële situatie. Denk aan een wijziging in je inkomen, het betalen of ontvangen van partneralimentatie of een nieuwe woonsituatie. Als je pas gescheiden bent, is het verstandig je voorlopige aanslag te controleren en indien nodig aan te passen. Zo is de Belastingdienst op de hoogte en sluit je nieuwe voorlopige aanslag beter aan bij je nieuwe situatie. Zo houd je grip op je financiën. Als alles nog klopt, hoef je niets te doen.
Heb je je voorlopige aanslag nog niet gewijzigd tegen het eind van het jaar? Dan is het verstandig om te wachten met wijzigen totdat je de voorlopige aanslag 2025 binnen hebt. Heb je je nieuwe situatie al wél doorgegeven? Ook dan is het belangrijk om je voorlopige aanslag 2025 goed te controleren.
Een voorlopige aanslag kan voor zekerheid zorgen. Dat is vaak prettig in een onrustige tijd, zoals na een scheiding. Als je uit elkaar gaat, verandert namelijk vaak je inkomen en woonsituatie. Soms moet je dan meer belasting betalen, of krijg je juist geld terug bij je jaarlijkse belastingaangifte. Een voorlopige aanslag kan dan handig zijn.
Kijk op de website van de Belastingdienst of het voor jou interessant is om een voorlopige aanslag aan te vragen. Je vraagt een voorlopige aanslag aan door in te loggen op Mijn Belastingdienst. Hier kan je klikken op ‘Inkomstenbelasting’ en vervolgens op het tabblad ‘Voorlopige aanslag’. Vul hier je meest recente gegevens in, zoals geschatte inkomsten, aftrekposten en andere relevante wijzigingen. Vervolgens kun je de aanvraag versturen. Je kan ook eerst een proefberekening maken om te zien waar jij aan toe bent na een jaar vol verandering.
Weten wat je nog meer moet regelen rondom je scheiding? Ga naar de website van de Belastingdienst en vul de scheiden-checklist in.
De Belastingdienst helpt je graag verder. Bij de balie, bij een van onze steunpunten, aan de telefoon én online zitten wij klaar om je verder te helpen. Kijk voor meer informatie over hulp en het maken van een afspraak op belastingdienst.nl/langskomen. Of kijk voor alle informatie rondom belastingzaken en scheiden op belastingdienst.nl/scheiden.