Irene staat als kindercoach klaar voor de kinderen

mei 24 , 14:41 Zakelijk
jeanine oost fotografie 24
Irene Alting-Buijs is 43 jaar en is geboren en getogen op Battenoord. Onlangs is ze gestart als Kindercoach op Goeree-Overflakkee.
Door Sam Fish
Werken met kinderen is een ware passie voor Irene. “Ik heb de Pabo gedaan in Breda”, vertelt ze. “Dat heb ik met heel veel plezier gedaan. Ik begon toen al meteen met stages en invallessen. In 2006 kwam ik terug naar het eiland en ben ik bij SOPOGO gaan werken”.

Even iets anders

“Na 16 jaar in het basisonderwijs te hebben gewerkt, was ik toe aan iets anders. Ik vind het onderwijs nog steeds een heel mooi vakgebied, maar er komt veel bij kijken naast het lesgeven. Dat brak me op. Ik wilde daarom wat anders, maar ik wist nog niet wat.” Om erachter te komen wat ze precies wilde nam ze even wat tijd voor zichzelf. “Dat beviel wel, het was fijn om alleen even moeder te zijn. Maar echt stilzitten is niets voor mij. Ik ben graag onder de mensen, ik tennis graag en ben hiernaast nog actief bij de Ladies’ Circle op Goeree-Overflakkee. Dus ik bleef wel rondkijken naar wat ik verder wilde gaan doen.”
Haar oog viel op de opleiding kindercoach. “Dat sprak me meteen aan. In het onderwijs kom je vaak kinderen tegen die net iets meer aandacht nodig hebben en waar je in het onderwijs geen tijd voor hebt. Dat kan ik als kindercoach dus wel.” Voor de opleiding moest ze eens in de twee weken naar Utrecht. Ze besloot in de tussentijd terug het basisonderwijs te gaan als invaller. “Tot de zomer heb ik een vaste klas. Daarna zou ik graag af en toe invallen op een basisschool. Dat is goed te combineren met het opstarten van de coaching.”

Kindercoach

Maar wat is nu eigenlijk een kindercoach? “Een coach helpt kinderen die niet lekker in hun vel zitten”, legt Irene uit. “Kinderen die wat weerbaarder mogen worden, meer zelfvertrouwen willen krijgen, angst hebben voor iets, heel snel boos worden, gepest worden of juist een pester helpen. Voor die kinderen wil ik iets betekenen. Samen gaan we kijken hoe ze zich weer goed kunnen gaan voelen. Daarvoor gebruik ik meerdere werkvormen. Denk aan emotiekaartjes, spelletjes en poppetjes. Met deze poppetjes spelen we een situatie na om te kijken hoe ze het de volgende keer anders aan kunnen pakken.”
Ook maakt ze met de kinderen af en toe een emotiemeter. “Het is niet altijd even makkelijk om aan te geven hoe je je voelt. Met zo’n emotiemeter kunnen kinderen visueel maken wat er in hun hoofd omgaat. Ze kunnen op deze manier ook aan anderen laten zien wat er in het hoofd gebeurt. Op die manier komen we er samen achter hoe ze zich voelen en waarom ze zich zo voelen. We zoeken samen naar een oplossing die voor het kind werkt.”

Kindercoaching Goed Op Weg

Irene helpt de kinderen met haar bedrijf Kindercoaching Goed Op Weg. Onder het motto ‘Niets is zo mooi als een lachend kind’ biedt ze hulp aan kinderen vanaf ongeveer groep vier. “Een echte leeftijdsgrens is er niet, ik help tot ze me niet meer nodig hebben. Ik heb een kantoor waar kinderen kunnen komen, maar ik kan ook naar de school van het kind komen. Dat laatste is voor veel kinderen prettig want dat is een vertrouwde omgeving voor hen. Het belangrijkste is dat kinderen goed in hun vel zitten. Want als je lekker in je vel zit, functioneer je op je best.”
Naast kindercoach mag Irene zichzelf sinds april 2024 ook Rots en Water trainer noemen. “Ik heb deze training gevolgd die gericht is op het ontwikkelen van sociale vaardigheden, weerbaarheid, zelfbeheersing en zelfvertrouwen. Dit allemaal met de focus op het vinden van balans tussen ‘rots’ (standvastigheid, assertiviteit) en ‘water’ (flexibiliteit en empathie). Het gebruikt fysieke oefeningen, rollenspellen en (groeps)discussies om deze vaardigheden te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan oefeningen om weerbaarder te worden, stevig te staan en meer zelfvertrouwen te ontwikkelen. Dit is onder andere heel goed voor kinderen die gepest worden, maar ook voor de pester zelf.

Contact

Kan jij de diensten van Irene wel gebruiken? Kijk dan eens op haar website www.kindercoaching-goedopweg.nl , stuur een e-mail naar [email protected] of bel naar 06 52 00 06 73. Dan zoekt Irene samen met jullie naar de beste aanpak voor het kind.