Energiehuis Deltawind feestelijk geopend

jun 10 , 10:23 Zakelijk
whatsapp image 2024 06 09 at 121127
Op donderdag 30 mei is het Energiehuis van Coöperatie Deltawind in Oude-Tonge feestelijk geopend door wethouder Eijkenduijn en Monique Sweep.
Wethouder Jaap Willem Eijkenduijn heeft duurzaamheid in zijn portefeuille. En Monique Sweep is uitvoerend bestuurder. Samen openden zij symbolisch het Energiehuis. Dat deden ze samen met de mensen die de afgelopen 35 jaar hun steentje hebben bijgedragen: de initiatiefnemers en leden van het eerste uur, oud-bestuurders, bestuurders, maar ook de mensen die het gebouw hebben ontworpen en gebouwd. En natuurlijk ook de medewerkers, die inmiddels hun werkplek in het gebouw hebben gevonden.
“Namens de gemeente feliciteer ik Deltawind van harte met de opening van dit bijzondere pand”, zei Eijkenduijn bij de opening. “Het Energiehuis staat voor innovatie, circulariteit, aardgasvrij, duurzaam en voor lef. Want hier durft een groep mensen andere keuzes te maken dan de gangbare, met het oog op de toekomst. Een bijzonder gebouw om te mogen openen als wethouder. Ik zie dit als een voorbeeld van een maatschappelijk initiatief dat naadloos aansluit bij waar wij als gemeente voor staan. Een duurzame toekomst voor iedereen hier op Goeree-Overflakkee waar we samen met onze inwoners én partners als Coöperatie Deltawind aan werken.”

Duurzaam

Een aantal van de genodigden stond aan de wieg van de jonge coöperatie in de tachtiger jaren. Met een vooruitziende blik is destijds gestart een eerste windmolen te plaatsen in Ooltgensplaat. Stap voor stap is de organisatie uitgegroeid tot een van de grootste energiecoöperaties van Nederland. De ervaring die is opgedaan, wordt gedeeld met anderen, zoals jonge coöperaties in Zuid-Holland. Dit jaar bestaat de coöperatie 35 jaar.
Het nieuwe gebouw springt in het oog. Dat komt onder meer door de kas aan de gevel. Deze speelt een rol bij regulering van het binnenklimaat. In zijn geheel is het gebouw een staalkaart van toekomstbestendig bouwen. De constructie bestaat vooral uit hout, veel materialen zijn hergebruikt en herbruikbaar. Het gebouw is demontabel. Plastic en pur zijn vermeden. Het energiesysteem, met zonnepanelen, een batterij en bi-directionele laadpalen is zeer efficiënt. De tuin, die de komende tijd verder wordt ingericht, draagt bij aan biodiversiteit. Meer details zijn te vinden op de website van Deltawind.

Ontwikkelen

“De energietransitie is pas net begonnen”, liet Monique Sweep weten bij de opening. “Misschien is het bouwen van windparken wel het eenvoudige gedeelte geweest. Op dit moment richten we ons op innovatie en op verduurzamen van de gebouwde omgeving. Dit doen we in nauwe samenwerking met de gemeente. Ieder huishouden krijgt hiermee te maken en zal meegenomen moeten worden. Samenwerking is hiervoor cruciaal, daar wil het Energiehuis aan bijdragen.”

Maatschappelijke functie

Het Energiehuis is niet alleen de werkplek voor de medewerkers van Deltawind. Het wil ook een plek zijn om te inspireren, te delen en samen te werken. De coöperatie ziet graag dat mensen zich melden met hun plannen en ideeën, wie weet waar dit de komende 35 jaar toe gaat leiden.
Particulieren zijn welkom om informatie te halen in het Energieloket. Vanaf september kunnen zzp’ers er flexwerken en kunnen verenigingen en stichtingen kosteloos vergaderen in het Energiehuis.
Leden en inwoners van Oude-Tonge konden zich op vrijdag en zaterdag laten rondleiden door het bijzondere pand. Hier kwamen meer dan 600 leden en inwoners op af.

Over energiecoöperatie Deltawind

Coöperatie Deltawind is de energiecoöperatie op Goeree-Overflakkee. Deltawind staat voor het produceren van duurzaam opgewekte energie, in eigendom van de lokale bevolking, en het bevorderen van efficiënt energieverbruik. Nu de windopgave op het eiland gerealiseerd is, richt de coöperatie zich op verdere verduurzaming van het eiland. Deltawind is opgericht in 1989 en telt meer dan 2500 leden. Zie voor meer informatie www.deltawind.nl en www.energieloketgo.nl .