De laatste verhuizing voor Brandstof Koffie?

Foto: Sam Fish

Iets meer dan vijf jaar geleden startten de broers Jan en Joost Meijerink een koffiebranderij in de schuur van Joost. Het bleek zo goed te lopen dat de schuur te klein werd. Tijd om te verhuizen.

Door Sam Fish

Ze vonden een ruimte achter de vorige locatie van Goed Voor Goed aan de Gerard Walschapstraat in Sommelsdijk. Daarna verhuisden ze naar de Menheerse Werf zodat ze er ook horeca bij konden doen. En nu zijn ze opnieuw verhuisd. Een vierde en hopelijk laatste locatie voor de heren en hun branderij.

“Het verhuizen is geen hobby, nee”, zegt Joost lachend. “Maar wat moet dat moet. De Werf was een hele fijne plek en het was leuk om er horeca bij te kunnen doen. Maar het was niet onze plek. Elke keer als er een evenement was, zaten we toch mee te kijken of het allemaal goed ging bij de brander. Het is geen goedkoop speeltje en iedereen kon erbij. Het is gelukkig altijd goed gegaan op dat gebied. Maar dan kwamen we terug om te branden en dan stond alles weer op een andere plek. Dat is niks voor ons. We houden van orde, ruimte en overzicht. En deze nieuwe locatie is daar perfect voor. We hebben de ruimte om te doen wat we moeten doen en als we een andere dag terugkomen ligt alles nog waar we het hebben achter gelaten. De gezelligheid van de Werf hebben we hier natuurlijk niet, maar we maken er wel ons eigen plekje van.”

De mannen zijn nog niet klaar met verbouwen. “Het ging allemaal sneller dan verwacht. We waren eigenlijk aan het kijken naar een ander pand hier in de buurt, maar dat was het toch niet helemaal en toen ineens kwam dit op ons pad via Kees die we kennen vanuit de kerk. Hij bood ons dit aan en het is helemaal nieuw”, vertelt Jan. “Dit bestond namelijk helemaal niet. De loods beneden wel en de kantine hier tegenover ook, maar deze kant van de verdieping was er niet. Dus hij heeft een loopbrug gemaakt en een nieuwe verdieping erbij en daar zitten we nu. Dus het is nog wat kaal, maar de branderij is alweer hard aan het werk. En dat is tenslotte toch het belangrijkste. Die aankleding komt nog wel. En op deze manier kom je er ook achter wat je mist. Zo willen we aan de rechter kant nog een kast maken en we willen hier links het liefst nog iets op de muur.”

Dagbesteding

De mannen hopen op deze nieuwe locatie ook de dagbesteding rond te krijgen. “Er komen op dit moment al elke maandagochtend leerlingen van De Ark rond. Daar werk ik, dus dat was makkelijk geregeld”, laat Jan weten. “Ik ben er zelf niet bij, maar wel een andere begeleider. Anders wordt het voor de leerlingen misschien wat raar. Maar ze vinden het hartstikke leuk. Ze bestickeren de zakjes, ruimen wat op en pakken voorraad in. En daar willen we eigenlijk wel mee verder, maar hoe dat er uit moet gaan zien, dat zijn we nog aan het uitzoeken.”

Opening

Zoals gezegd wordt er nog hard geklust in het nieuwe pand. “We hebben nog geen idee hoe lang het duurt voordat we het af vinden, maar als het zo ver is, dan geven we wel een feestje. Daarbij bestaan we ook bijna 5,5 jaar en dat eerste lustrum moeten we ook nog vieren. Dus er komt een feestje, maar wel pas als het hier af is. Het is iets om naar uit te kijken.”

Duurzaam

Jan en Joost verkopen op dit moment acht soorten koffie. En daarbij hebben ze duurzaamheid hoog in het vaandel staan. “We zijn afgestapt van de papieren zakken en hebben nu plastic verpakkingen”, laat Joost weten. “Dat klinkt misschien heel dubbel, maar het was geen echt papier en mocht dus niet in de papierbak. De plastic verpakkingen die we nu hebben zijn gemaakt van micro-plastic en mogen bij het PMD worden weggegooid. Dat betekent dat dat plastic weer hergebruikt kan worden. En dat maakt deze nieuwe verpakkingen duurzamer dan onze vorige zakjes.” Maar dat is niet het enige duurzame in de branderij van Brandstof Koffie. Zo is de brander elektrisch en kun je als koper ook kiezen voor een hervulbaar blik. En tot slot bezorgen ze alle bestellingen op het eiland zelf en niet met een pakket bezorger. “Zo proberen we het zo duurzaam mogelijk te houden.”

Kom kijken

Ben je benieuwd naar de branderij en wil je ook wel eens zo’n op Flakkee gebrande koffie proberen? De branderij is elke dinsdagochtend geopend van 9.00 tot 12.00 uur en is te vinden aan de Volta 10a in Middelharnis. Je kunt daar losse koffie kopen als filtermaling of als bonen en je kunt er je Brandstof blik bij laten vullen. “We hebben ook een abonnementsdienst, trouwens”, geeft Jan aan. “We hebben een variant waarbij je elke keer dezelfde koffie krijgt, maar we hebben ook de ‘Joost mag het weten’-optie. Bij die laatste kiest Joost welke koffie je krijgt en krijg je dus steeds iets anders geleverd. De eerste bestelling van een abonnement komt in een doos, want dan zit er een blik bij. Alle volgende bestellingen kunnen door de brievenbus.”

Kijk op www.brandstofkoffie.nl voor alle mogelijkheden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen