Tweede Kamer wil af van belasting op wegwerpplastic

Foto: Pixabay; PublicDomainPictures

De Tweede Kamer wil zo snel mogelijk af van de belasting op plastic wegwerpverpakkingen. Die regel is 1 juli ingegaan.

De maatregel jaagt consumenten op kosten zonder dat producenten worden gedwongen tot verduurzaming. Het ondermijnt daarmee het draagvlak voor klimaatmaatregelen, vindt SP-Kamerlid Jimmy Dijk. Hij kreeg een meerderheid achter zich.

Winkeliers en horecaondernemers mogen hun producten sinds 1 juli niet meer aanbieden in gratis plastic wegwerpbakjes of -bekertjes. Klanten moeten hun eigen bakje of bekertje meenemen, of anders een extra bijdrage betalen. Behalve de SP willen ook de linkse oppositiepartijen BIJ1 en DENK de belasting schrappen. Net als bijna de voltallige rechtse oppositie. Maar ook regeringspartij VVD heeft zich tegen de plastictaks gekeerd.

Demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) had zich tijdens de behandeling van de begroting van haar departement uitgesproken tegen het voorstel van Dijk. Zij wees erop dat de plastictaks bedoeld is om de grote hoeveelheid plasticafval terug te dringen. Er zijn wel degelijk herbruikbare alternatieven, betoogde de bewindsvrouw.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen