Neem niet je eigen pan mee naar de snackbar

Foto: Pixabay; Three-shots

Cafetaria zien het niet zitten als klanten vanaf zaterdag hun eigen pan meenemen als ze patat komen halen.

In een overheidscampagne over het verbod op gratis eenmalig wegwerpplastic wordt hiertoe opgeroepen. Maar volgens de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) is dit in de praktijk “totaal onwerkbaar”. “Ik hoop echt dat mensen hun verstand gebruiken en niet met hun eigen pannen naar de snackbar komen,” zegt ProFri-directeur Frans van Rooij.

Hij vindt dat de focus in de campagne te veel op “bring your own” ligt. Daarbij worden mensen erop gewezen dat ze hun eigen bakje kunnen laten vullen. “Zeker tijdens de spits, als er zes tot acht bestellingen tegelijk worden bereid, is er geen ruimte voor eigen pannetjes,” zegt Van Rooij. Ook vreest hij voor de hygiëne. “Wij weten niet waar die pannen en bakjes gestaan hebben. En misschien zijn mensen die ze meebrengen ziek en nemen ze bacteriën of virussen mee.”

Extra betalen voor wegwerpplastic

Per 1 juli moeten onder meer cafetaria geld vragen voor plastic wegwerpbekers en -bakjes voor eenmalig gebruik. Volgens ProFri werken veel ondernemers al met duurzame verpakkingen. Denk bijvoorbeeld aan papieren zakken of bakjes van karton of suikerriet. Van Rooij verwacht dan ook niet dat de klanten ineens veel meer moeten betalen voor hun snacks. “Bij een bestelling voor een gezin, ben je misschien 15 cent extra kwijt op een bestelling van rond de 15 euro.”

Overigens mogen snackbarhouders zelf bepalen hoeveel extra geld ze vragen voor de wegwerpplastics voor afhaalmaaltijden. Ze kunnen die inkomsten investeren in duurzaamheid. Van Rooij noemt als voorbeeld een vaatwasser, aangezien vanaf 1 januari ook in de cafetaria niet meer van wegwerpplastics mag worden gegeten. “Dan moeten ze met servies gaan werken.”

Geen extra verdiensten

Van extra verdiensten is volgens de directeur nadrukkelijk geen sprake. “De meeste ondernemers verhogen de prijzen al niet voldoende als je ziet hoeveel extra kosten ze maken, bijvoorbeeld als gevolg van de hogere energieprijzen en duurdere frituurolie. Het is absoluut niet zo dat ze hun zakken hiermee kunnen vullen. Daarmee doe je de hardwerkende ondernemers echt tekort.”

Cookieinstellingen