AP: Scherm woonadressen van zzp’ers af

Foto: Google Streetview

De woonadressen van zzp’ers moeten worden afgeschermd in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK).

Dat is waar de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) voor pleit in een advies aan staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. Adressen moeten alleen zichtbaar blijven voor bepaalde beroepsgroepen en instanties.

Op dit moment kan iedereen in het register de woonadressen van zzp’ers opzoeken. Dat heeft soms tot gevolg dat mensen worden gestalkt of bedreigd. “Je zal maar zzp’er zijn in de psychiatrie. En dat je dan bang bent dat een cliënt je thuis opzoekt,” zegt AP-voorzitter Aleid Wolfsen. “Het is toch ook onacceptabel als een journalist of activist denkt: ‘ik publiceer dit artikel niet, want ik word al bedreigd. Straks staan ze bij me voor de deur’. Ook wijst Wolfsen op het gevaar dat met de persoonsgegevens identiteitsfraude kan worden gepleegd.

Geen noodzaak

De AP ziet geen noodzaak voor het openbaar houden van de woonadressen. Het Handelsregister is bedoeld om mensen en bedrijven te kunnen opzoeken. Zo kunnen ze checken of iemand bevoegd is om namens een bedrijf te spreken of handelen. Bovendien beschikken bedrijven waarmee wordt samengewerkt via facturen al over adressen van zzp’ers.

Het systeem moet worden omgedraaid, stelt de AP aan Keijzer voor. De adressen moeten alleen nog ingezien kunnen worden door bepaalde beroepsgroepen en instanties. Denk aan advocaten, notarissen, deurwaarders en in bepaalde gevallen journalisten.

Cookieinstellingen