Marktkooplieden steunen elkaar met lekkere actie

Foto: Sam Fish

Ongeveer de helft van de marktkooplieden heeft het zwaar op het moment. Om precies te zijn mogen de non-foodkramen al sinds december niet meer op de markt staan en ook eerder deze coronacrisis waren zij al de pineut.

Door Sam Fish

Op dit moment is er voor de non-foodkraamhouders nog geen licht aan de horizon. Er is nog geen sprake van dat de markten weer volledig mogen draaien in het land. En dus besloten de food-marktkooplieden van Middelharnis en Ouddorp hun getroffen collega’s in het zonnetje te zetten.

Een pakket vol lekkers

Om de non-foodmarktlieden te steunen, hebben hun food-collega’s een pakket samengesteld vol lekkere dingen. Zo hebben alle non-foodondernemers een prachtig gevuld pakket op mogen halen op de markt in Middelharnis. Op de markt in Ouddorp, op dinsdag, wordt hetzelfde gedaan.

In het pakket zit onder meer groente, fruit, vlees, vis, snoep, chocolade, stroopwafels, kaas, krentenbollen, cake en gevulde koeken. Daarnaast heeft supermarkt Plus, de buurman van de markt, een flesje wijn geschonken aan het gezelschap.

Ophalen

Het ophalen van het pakket is een feest van weerzien. “De actie van vandaag is fantastisch,” vindt Rosita Verhoef van de Zilvermarkt. “Het is een heftige tijd, voor iedereen. De vaste lasten gaan door en er komt niets meer binnen met de kraam. We hopen vooral dat we snel weer terug op de markt mogen. Hopelijk voor Pasen nog, we missen onze klanten en collega’s zo.”

Bij het ophalen zijn bijna alle non-foodmarktkooplieden aanwezig. “Deze middag is hartverwarmend. Het is mooi om te zien dat onze collega’s ons steunen met dit pakket. En het is natuurlijk hartstikke leuk om iedereen weer te zien, dat is lang geleden.” Onder het genot van een verse appelflap wordt er dan ook bij gekletst door iedereen.

Niet eerlijk

“De markt is niet compleet zoals hij nu is,” vertelt Rosita. “Sommige dingen begrijp ik. Als ik sieraden mag verkopen, dan mag de juwelier dat ook. Daarin moet je één lijn trekken. Maar nu zijn de rollen omgedraaid. De juwelier mag open, maar ik mag niet mijn kraampje uitstallen. En wij zitten nog wel in de buitenlucht en we hebben allemaal onze kramen aangepast om de maatregelen te kunnen garanderen.” Ze doelt daarmee op de wachtstroken die zijn gemaakt bij de kramen. De een heeft dat gedaan met kratten en producten, een ander hangt vlaggetjes op.

En het is niet zo dat alleen de non-foodondernemers de markt missen. De eigenaren van de foodkramen missen ook hun collega’s. “De situatie is krom. We staan in de buitenlucht, dus het is een hele harde maatregel. Het contrast is ook zo groot, want in de supermarkt is iedereen welkom, maar je kunt blijkbaar niet veilig over een markt lopen. Zeker nu we in Middelharnis staan hebben we ruimte zat,” zegt Coen Stander. Hij is de eigenaar van de Goudse Stroopwafels en hij staat al jaren op de markt in Sommelsdijk en Middelharnis. “Toen ik hoorde van de actie was ik ook meteen enthousiast. Alles om onze collega’s een hart onder de riem te steken. Ik hoop vooral dat ze snel weer terug mogen komen. Ze worden echt gemist.”