Loonverschil tussen mannen vrouwen nauwelijks kleiner

Foto: Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Mannen verdienen gemiddeld meer dan vrouwen en tussen 2016 en 2018 is daar vrij weinig aan veranderd. In de jaren ervoor werd de kloof nog kleiner.

Alleen bij de overheid is het salaris van de vrouwen iets gegroeid in de richting van de mannen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Verschil

Vrouwen die bij de overheid werken verdienden in 2018 gemiddeld 26 euro per uur. Dat is 2 euro minder dan het uurloon van de mannelijke collega’s. In het bedrijfsleven zijn de verschillen echter nog groter. Hier verdienen vrouwen gemiddeld 18 euro per uur en mannen 22 euro.

In 2016 waren de verschillen ongeveer net zo groot. “Dit neemt niet weg dat de loonverschillen tussen de mannen en vrouwen sinds 2008 trendmatig dalen,” aldus de onderzoekers.

Functie en niveau

Een deel van het loonverschil heeft volgens de onderzoekers te maken met verschillen op het gebied van functie- en onderwijsniveau. Maar ook leeftijd en andere persoonseigenschappen hebben ermee te maken. Daarom heeft het CBS ook uitgerekend hoever de inkomens uiteenlopen als dit soort verschillen er niet zouden zijn.

Ook dan bestaat er nog een verschil tussen de lonen van mannen en vrouwen. Mannen verdienen volgens deze berekening in het bedrijfsleven 7 procent meer dan vrouwen. Bij de overheid is dit verschil in loon 4 procent.

Overheid

Bij de overheid is de loonkloof tussen mannen en vrouwen wel iets kleiner geworden tussen 2016 en 2018. Het CBS merkt op dat vrouwen tussen de 20 en 30 jaar die werken bij de overheid, gemiddeld meer verdienen dan mannen. In het bedrijfsleven liggen de salarissen van mannen en vrouwen van deze leeftijd dicht bij elkaar. In de oudere leeftijdsgroepen verdienen mannen duidelijk meer.