Dit is de meest ‘geëlektrificeerde’ gemeente

Foto: Afbeelding van skeeze via Pixabay

Eén getal dat aangeeft hoe het er in elke gemeente voorstaat met elektrificatie: dat is de Eco-Electric Index (EEC).

Dit getal is ontwikkeld door duurzaamheidsplatform Slimster. Speerpunten zijn de productie van eigen stroom, elektrisch verwarmen en elektrisch rijden. Met een EEC van 5,5 mag Pijnacker-Nootdorp zich de meest geëlektrificeerde gemeente van Zuid-Holland noemen. Ook in Lansingerland, Goeree-Overflakkee en Kaag en Braassem is sprake van een hoge score, terwijl er in Rotterdam nog veel werk aan de winkel is.

Om tot de Eco-Elextric Index te komen rekende Slimster uit hoeveel CO2-uitstoot een gemiddeld huishouden voorkomt. Dit kan door zonnepanelen, een warmtepomp en een elektrische auto. Dat maakt dat de e-auto voor 25 procent meeweegt bij het bepalen van de EEC. Zonnepanelen en de warmtepomp krijgen beiden een aandeel van 37,5 procent.

Zonnepanelen en warmtepompen

Als er alleen naar het percentage van woningen met zonnepanelen was gekeken, dan was Hardinxveld-Giesendam de winnaar. Maar liefst 48,8 procent van de woningen daar wekt al eigen stroom op. Ook Goeree-Overflakkee scoort bijna 50 procent, namelijk 48,3. In Rotterdam en Den Haag ligt dit percentage een stuk lager. Dat komt natuurlijk omdat daar veel meer appartementen zijn.

Qua warmtepompen steekt de gemeente Zoeterwoude er bovenuit. Hier wordt ruim één op de dertien woningen elektrisch verwarmd. Op Goeree-Overflakkee wordt 6,2 procent van alle woningen verwarmd met een warmtepomp. Wederom is het de gemeente Rotterdam die ook op dit gebied het laagst scoort, met slechts 0,6 procent. Dat is nog net iets minder dan de gemeente Voorschoten (1 procent).

Goeree-Overflakkee

We hebben op Goeree-Overflakkee een mooi cijfer als het gaat om de Eco-Electric Index. In totaal scoren we een 5,1. Dat cijfer halen we doordat 2,7 procent van alle auto’s op het eiland elektrisch zijn. Dit samen met het cijfer van de warmtepomp (6,2%) en de zonnepanelen (48,3%) geeft ons een 5,1. Niet slecht dus. Wil je meer weten? Check dan zeker het complete onderzoek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen