Gemeenten mogen energietoeslag gaan uitkeren

Foto: Pixabay

De kogel is door de kerk. Gemeenten kunnen beginnen om de energietoeslag van 1.300 euro volledig uit te keren.

De wet die dat mogelijk maakt, de Wet Energietoeslag 2023 is aangenomen door de Eerste Kamer. De Tweede Kamer stemde eerder al in met de wet. Door de wet kunnen huishoudens op of net boven het sociaal minimum, net als vorig jaar, een extra toeslag krijgen om de energiekosten te betalen. Veel gemeenten willen de energietoeslag automatisch toekennen aan huishoudens die zij al kennen of die vorig jaar de toeslag kregen. De meeste mensen hoeven daardoor niks te doen om de toeslag te krijgen. Degenen die het niet automatisch ontvangen kunnen daarna gewoon een aanvraag indienen.

In de eerste helft van dit jaar konden gemeenten een voorschot van 500 euro verstrekken en nu het restant van 800 euro verstrekken. Gemeenten die dit niet hebben gedaan kunnen nu het volledige bedrag van 1.300 euro uitkeren. Hoe het vervolg is kan per gemeente anders zijn.

Studenten

Voor studenten van wie de ouders niet kunnen bijspringen is een aparte regeling. Zij krijgen een eenmalige tegemoetkoming van 400 euro via de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Dat geldt voor studenten met een uitwonende basisbeurs en een aanvullende beurs. Ook studenten die langer studeren en eerder een aanvullende beurs kregen krijgen de toeslag. DUO betaalt de tegemoetkoming vanaf januari 2024 automatisch uit aan de studenten die er recht op hebben.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen