Al 30 procent van Stad stemde over Stad Aardgasvrij

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Er kan inmiddels al twee weken gestemd worden over Stad Aardgasvrij. Na de geslaagde open dag is de opkomst nu al 30 procent.

De open dag afgelopen weekend trok veel bekijks en dus ook veel stemmers. Het dorp mag de hele maand stemmen over het project. Bij een overwinning van 70 procent en garantie dat de eisen behaald worden, gaat het door. Dan wordt Stad aan ’t Haringvliet van het aardgas af gehaald.

De open dag van zaterdag 10 juni werd georganiseerd door het inwonersinitiatief de Tafelaars. De dag was speciaal voor dorpsgenoten die nog vragen hadden over het project. Ondanks het warme weer kwamen er zo’n 70 inwoners op de open dag af.

Op de informatiemarkt konden ze in gesprek met organisaties als Essent, Oost West Wonen, het Energieloket Goeree-Overflakkee en Stedin. Maar ook de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond was er om vragen te beantwoorden over het onderwerp veiligheid bijvoorbeeld. Voor vragen over waterstof cv-ketels konden de inwoners terecht bij ketelleverancier Nefit-Bosch. Ondertussen was er voor de jongere bezoekers van alles te doen. Zij konden zich uitleven op het springkussen of met de spelletjes die er waren. Een mooie foto-expositie over vroegere energietransities en de mogelijkheid om een ritje te maken in de waterstofauto, maakten de dag compleet.

Betrokkenheid Stadtenaren is belangrijk

Laurens Huizer is één van de initiatiefnemers van Stad Aardgasvrij. Hij is tot nu toe blij met de tussentijdse opkomst en de inzet van de inwoners. “We zijn blij dat ondanks het warme weer toch behoorlijk wat dorpsgenoten bij de Open Dag aanwezig waren. Het was een gezellige en informatieve dag waar we op een laagdrempelige manier met elkaar in gesprek gingen. Dat laat zien dat veel Stadtenaren betrokken zijn bij het project.”

Stemmen

Iedereen met een aardgasaansluiting in Stad aan ’t Haringvliet kan tot en met 30 juni een stem uitbrengen. Het is de bedoelding dat minstens 70% voor een aardgasvrij dorp stemt. Dan gaat het projectteam verder met de uitwerking van het plan om collectief over te stappen op groene waterstof. Dat moet dan gaan gebeuren vanaf 2025. Woning- en pandeigenaren kunnen ook kiezen voor een eigen elektrische oplossing.

Stemmen kan op verschillende plekken. Iedere woensdag van 13.00 tot 20.00 uur, vrijdag van 13.00 tot 18.00 uur en zaterdag van 8.00 tot 20.00 uur is het stembureau in ’t Trefpunt geopend. Ook is stemmen vanuit huis mogelijk. Dit gebeurt op afspraak. Tot slot rijdt de GO-bus de laatste twee weken in het dorp rond als mobiel stemlokaal. Meer informatie? Ga dan naar www.stadaardgasvrij.nl.

Cookieinstellingen