Ruik, kook en proef tijdens Inspiratiedag in Stad

Foto: Kick Smeets

Op zaterdag 6 mei organiseert Stad Aardgasvrij een Inspiratiedag voor alle inwoners en ondernemers uit Stad aan ’t Haringvliet!

Van 10.00 tot 16. 00 uur is iedereen welkom aan de Jan van Halfwassenaerstraat 11. Tijdens de Inspiratiedag is er een speciale kookdemonstratie en ervaren bezoekers zelf hoe waterstof ruikt. Ook kunnen zij in gesprek over het plan voor een aardgasvrij Stad aan ’t Haringvliet door over te stappen op groene waterstof of een eigen elektrische oplossing.

Van 3 tot 30 juni stemmen de Stadtenaren voor of tegen een aardgasvrij dorp vanaf 2025. Daarmee zouden ze de collectieve overstap naar groene waterstof maken. Een belangrijk moment, want alleen als minstens 70% voor stemt, gaat het project verder. Om een goede keuze te kunnen maken is het belangrijk dat inwoners en ondernemers antwoord krijgen op hun vragen. Daarom beantwoorden projectleden deze graag tijdens de Inspiratiedag. Dit onder het genot van een gratis kop koffie, thee of ijs van lokale ondernemers van het eiland.

Geursessies

Het is belangrijk dat je het ruikt als aardgas ontsnapt in woning. Daarom is er een geurtje toegevoegd aan gas. Aardgas zelf is namelijk vrijwel geurloos. Ditzelfde gebeurt ook bij waterstof. Stedin onderzoekt welk geurtje het beste kan worden toegevoegd aan waterstof.

Tijdens de inspiratiedag verzorgen zij dan ook geursessies. Daarbij kunnen bezoekers verschillende geuren ruiken, waaronder dus aardgas en waterstof. Ook legt Stedin uit waarom het zo belangrijk is dat er een geur wordt toegevoegd aan gas.

Kookdemonstraties

Er zijn verschillen tussen koken op inductie en koken op gas. Daarom zijn er tijdens deze Inspiratiedag ook kookdemonstraties. Daarbij zijn alle Stadtenaren uitgenodigd om aan te sluiten bij de demonstratie ‘Aan de slag met inductie’. Daarbij wordt onder meer uitleg gegeven over welke pannen je moet gebruiken op een inductieplaat. Daarnaast krijgen ze ook advies over de verschillende kookplaten die er zijn en het onderhoud hiervan.

De kok laat daarnaast zien welke zones en standen er zijn voor het beste resultaat. Bezoekers kunnen ook zelf ervaren hoe het is om te koken op inductie. En de gerechtjes die bereid worden kunnen zij proeven.

Evenementen in mei

De draagvlakmeting komt steeds dichterbij. Daarom worden in de maand mei diverse evenementen georganiseerd rondom Stad Aardgasvrij. Zo is er op zaterdag 13 mei een waterstofproject in Lochem en op 15 mei is er een informatieavond in ’t Trefpunt. Die begint om 19.30 uur.

Voor Stadtenaren die hier niet bij aanwezig kunnen zijn, staat er op dinsdag 23 mei om 20:00 uur een online informatieavond gepland. Ga voor meer informatie naar www.stadaardgasvrij.nl.

inspiratiemiddag stad aardgasvrij

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen