Stad aan ’t Haringvliet stemt over Stad Aardgasvrij

Foto: Kick Smeets

In juni 2023 vindt de draagvlakmeting over Stad Aardgasvrij plaats. Van 3 tot en met 30 juni wordt er dan gestemd over het project.

Inwoners, ondernemers en organisaties met een aardgasaansluiting kunnen stemmen. Als 70 procent voor stemt, wordt Stad Aardgasvrij vanaf 2025 doorgevoerd. Het is dan de eerste dorpskern die collectief overstapt op groene waterstof. Het project moet dan wel voldoen aan alle beloften. Het zou dan het eerste dorp in heel Nederland zijn dat overstapt. Een van de beloften is dat de overstap gratis is. Ook wordt de waterstofprijs niet hoger dan een vergelijkbare aardgasprijs van € 0,90 per m³ (inclusief belastingen en BTW).

Stadtenaren krijgen één kans om gezamenlijk over te stappen op groene waterstof. Het is dus belangrijk om een stem uit te brengen. Wel aardgasvrij worden maar niet met waterstof? Ook dat kan. Woningeigenaren kunnen ook kiezen voor een individuele aardgasvrije oplossing met bijvoorbeeld een warmtepomp.

Iedereen krijgt de kans op te stemmen

Alle woning- en pandeigenaren én huurders van Oost West Wonen met een aardgasaansluiting hebben een stem. Iedereen kan in juni op woensdag, vrijdag en zaterdag stemmen in ’t Trefpunt. Ook is het mogelijk om in de GO-bus te stemmen. Deze rijdt in de laatste week van juni door iedere straat van Stad aan ’t Haringvliet.

Daarnaast is het ook mogelijk om te stemmen vanuit huis. Dan komt er iemand langs met een stembus om het stembiljet op te halen. Dit is vooral een mooie aanvulling voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn. Het stemmen gebeurt anoniem en met beëdigde stembureaumedewerkers. Het gaat dus precies zoals bij een officiële verkiezing.

Het projectteam vindt het belangrijk dat iedereen in het dorp meebeslist over deze voorziening. Een verandering in de warmtevoorziening gaat immers iedereen in Stad aan. Wie dus niet naar de stembus komt, stemt automatisch nee.

Gratis schouw

Deze stemming stond eerst op de planning voor de zomer van 2022. Echter wilden inwoners graag eerst meer informatie over wat de overstap voor hen persoonlijk betekent. Daarom krijgen inwoners en ondernemers nu een aanbod op maat. Na een gratis schouw wordt duidelijk welke aanpassingen nodig zijn. Ook weet je dan meteen hoe de overstap vergoed wordt.

Inwoners kunnen zich nog aanmelden voor zo’n gratis schouw. Dat kan via de website van Stad Aardgasvrij.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen