Schoon toilet, maar de toiletborstel blijft vaak achter

Foto: PR Saniweb

Wij Nederlanders maken graag de wc schoon, maar het vervangen van de toiletborstel gebeurt dan weer minder vaak.

41 procent pakt meerdere keren per week het sopje erbij om te pot te boenen. De toiletborstel wordt echter door 26 procent van de mensen minder dan één keer per jaar vervangen. Dit blijkt uit onderzoek van Marketeffect in opdracht van Saniweb. Het onderzoek werd gedaan onder ruim 1500 respondenten.

Charo Charmaine Chaveli Walop is beter bekend als ‘De Rotterdamse Poetsqueen’. Zij deelt dagelijks schoonmaaktips op TikTok en heeft daar bijna 200.000 volgeers. Walop vindt de onderzoeksresultaten positief. “Meerdere keren je wc schoonmaken is prima,” zegt ze. “Zelf maak ik elke dag mijn toilet schoon. Elke dag even een doekje en dan één of twee keer per week een grote schoonmaak met een sopje. Mensen denken vaak dat schoonmaken moeilijk is en veel werk is. Dat is niet zo, je moet het alleen even onder de knie krijgen en de juiste materialen hebben. Ik geef snelle en makkelijke tips. Als het makkelijker wordt, vinden mensen het vaak ook leuker.”

Uit het onderzoek blijkt ook dat de badkamer iets minder vaak wordt meegenomen. 43 procent maakt de badkamer eens per week schoon. 19 procent doet dit een paar keer per maand. En 14 procent maakt de badkamer slechts één keer per maand schoon.

Toiletborstel blijft achter

Maar het vervangen van de toiletborstel blijft dus achter. Meer dan een kwart doet dit minder dan één keer per jaar. Eén op de tien geeft zelfs aan dit nooit te doen. De Poetsqueen heeft een suggestie. “Zelf heb ik een siliconen toiletborstel die je makkelijk schoon kunt maken. Maar voor de mensen met een normale borstel: zodra hij gaat verkleuren is het tijd voor een nieuwe.”

Doucheputje is geen favoriet

Ook het schoonmaken van het doucheputje is geen favoriete bezigheid. Eén op de vijf respondenten doet dit maar één keer per maand. Vijftien procent doet dit wel meerdere keren per week. “Dat vind ik ook het meest irritante klusje in huis. Ik heb geluk, mijn vent doet het altijd,” gaat de Poetsqueen verder. En ze heeft nog wel een tip. “Bij het schoonmaken van het putje, raad ik je aan om na elke douchebeurt je haren te verwijderen. Dit kost je nog geen minuut werk. En dan één keer per week een grote schoonmaakbeurt van de douche.”

Poetsqueen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen