Inbreker heeft genoeg keuze voor onveilige huizen

Foto: PR Stichting Nationale Inbraak Preventie Weken

Veel woningen zijn steeds beter beveiligd. Toch kunnen inbrekers bij nog zeker een miljoen huizen eenvoudig toeslaan.

Dat blijkt uit onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie. Zij hebben dit voor de zestiende keer laten uitvoeren. De meeste criminelen gebruiken bij het inbreken de achterdeur om de woning binnen te komen. Helaas heeft 30 procent van de ondervraagden daar geen deurbeslag met cilindertrekbeweging aangebracht.

Een tweede veel voorkomende inbraakplek is de voordeur. Daar heeft men in 37 procent van de gevallen geen extra veilig slot. Toch denkt slechts 8 procent dat het voor een inbreker (heel erg) makkelijk zal zijn om bij hun huis toe te slaan. Zo’n 18 procent heeft daar een neutraal gevoel over. Conclusie: men overschat de eigen beveiliging.

Openslaande ramen

Als de dief zowel de voor- als achterdeur overslaat om in te breken, dan is een openslaand raam de volgende optie. Het is een voor de hand liggende plek om een kans te wagen. Als zo’n raam niet is voorzien van stevige sluitingen, dan kan een inbreker zo binnenkomen. Ze hebben hiervoor slechts een schroevendraaier of koevoet nodig.

Kozijnen kunnen scheuren, maar meestal zijn het de sluitkommen of raamboompjes die het begeven. Een openslaand raam kun je het beste beveiligen met twee raamboompjes met slot. Het onderzoek geeft aan dat bijna 38 procent dit soort raamboompjes niet gemonteerd hebben. Daarmee geven ze inbrekers bijna vrij spel.

Over de stichting Nationale Inbraak Preventie

De stichting Nationale Inbraak Preventie is een publiek-private samenwerking. Zij hebben als doel woningbezitters meer bewust te maken van goede inbraakpreventie. Op die manier dragen ze bij aan het substantieel verlagen van het aantal inbra­ken en inbraakpogingen. Zo werd in 2012 bijna 92.000 keer ingebroken of een poging daartoe gedaan. In 2021 was dit gedaald tot onder de 23.500. De stichting organiseert tweemaal per jaar de Nationale Inbraakpreventie Weken, in mei/juni en november/ december. Partners in de stichting zijn de bedrijven Nemef en Yale. Kijk voor meer informatie over o.a. inbraakmethoden en inbraakpreventie op www.inbraakmislukt.nl.

Cookieinstellingen