Nestgeluid moet meetellen bij ruimtelijke ontwikkelingen

Foto: Image by Michal Jarmoluk from Pixabay

CDA-Statenlid Moniek van Sandick wil dat er in bestemmingsplannen rekening wordt gehouden met nestgeluid van afgemeerde schepen. Ofwel, het geluid van onder andere draaiende generatoren.

Daar pleitte Van Sandick voor tijdens de Provinciale Statenvergadering van 2 februari. Al langere tijd pleit het CDA voor bescherming van de ruimte voor het bedrijfsleven. Dit wordt ook geraakt door de woningbouwambities. Zo ook in het Rijnmondgebied.

Eén van de problemen is het nestgeluid van schepen. Wanneer schepen aan de kade liggen, blijven motoren draaien. “Dat geluid geeft veel overlast. Maar het is niet meegenomen in het geluidsplafond van de maritieme sector,” laat ze weten. “De omgevingswet heeft dit rechtgezet, maar de wet is nog niet aangenomen. Bovendien staat hierin dat dit geluidsplafond pas in werking treed als de gemeenten haar omgevingsplannen aanpassen met betrekking tot het nestgeluid. En dat laatste kan een hele tijd duren.”

Amendement

Het CDA wil daarom dat Zuid-Holland in haar verordening opneemt dat hier wel rekening mee wordt gehouden. Zeker omdat de provincie een grote maritieme sector heeft én een grote woningbouwambitie. Maar ook omwille van een gezonde leefomgeving voor de toekomstige bewoners van woningbouwprojecten in relatie tot de havenindustrie. Die is immers al eeuwen te vinden in Zuid-Holland.

“Op deze manier voorkomen we dat woningen onvoldoende geïsoleerd worden,” gaat Moniek verder. “En we voorkomen dat huizen te dicht bij de maritieme industrie kunnen worden gebouwd. Het CDA diende daarom een amendement in, samen met de VVD, CU/SGP en GL. Een gemeente moet daarom vanaf nu rekening houden met nestgeluiden. Het amendement werd met grote meerderheid aangenomen.

Cookieinstellingen