31,8% woningen in Zuid-Holland heeft energielabel A

jun 14 , 9:24 Wonen
energy efficiency 154006 1280
Goede isolatie, een duurzaam warmtesysteem en zonnepanelen op het dak: momenteel telt Zuid-Holland ruim 360.000 energiezuinige huizen met energielabel A.
Dit komt neer op zo’n 31,8% van alle woningen in de provincie. Dat blijkt uit onderzoek van Independer op basis van de energielabel registratie van de RVO. Lokaal zijn er wel grote verschillen. De duurzaamste Zuid-Hollandse gemeente is Lansingerland: hier heeft zelfs 60,8% van de woningen energielabel A.
“Elke woning die tegenwoordig wordt verkocht of verhuurd, is verplicht een energielabel te hebben. Daarbij staat A voor energieneutraal en G voor een energieslurpende woning. De huizen met energielabel A of B zijn goed geïsoleerd en er liggen zonnepanelen op het dak. Ze hebben meestal een duurzame energiebron”, legt Joris Kerkhof uit, hij is expert energie bij Independer.
Op landelijk niveau heeft momenteel 34,5% van de woningen energielabel A. In Zuid-Holland ligt dit percentage iets lager. De provincie is hiermee iets minder duurzaam dan gemiddeld, al zijn er natuurlijk wel verschillen per gemeente.

De top 5

Koploper in Zuid-Holland is Lansingerland. Het is zelfs de een-na-duurzaamste gemeente van heel Nederland. En ook Pijnacker-Nootdorp staat in de landelijke top drie. De top 5 Zuid-Hollandse gemeenten met - naar verhouding - de meeste duurzame woningen is als volgt:
  1. Lansingerland: 60,8% van de woningen heeft energielabel A
  2. Pijnacker-Nootdorp: 59,2% van de woningen heeft energielabel A
  3. Hendrik-Ido-Ambacht: 51,7% van de woningen heeft energielabel A
  4. Barendrecht: 50,9% van de woningen heeft energielabel A
  5. Albrandswaard: 46,3% van de woningen heeft energielabel A

Minste A-labels

In Leidschendam-Voorburg ligt het aandeel woningen met A-label juist het laagst van Zuid-Holland. Slechts 16,1% van de huizen heeft hier momenteel dit duurzame label. Ook in Schiedam (20,7%) en Voorschoten (24,2%) staan naar verhouding nog weinig energiezuinige woningen.
“Het A-label heeft verschillende niveaus, van A tot en met A ++++. Hoe meer plusjes hoe energiezuiniger de woning. Een huis met energielabel A ++++ wordt ook wel een nul-op-de-meter huis genoemd. Zo’n energieneutrale woning wekt op jaarbasis net zo veel energie op als dat het verbruikt. Soms zijn deze woningen zelfs energieleverend”, legt de expert Energie van Independer uit.

Meeste energieslurpers

Momenteel heeft 7,9% van alle woningen in Nederland energielabel F of G. In Zuid-Holland ligt dit percentage iets hoger, hier gaat het om 8,5% van de woningen. Dit zijn vaak wat oudere huizen met slechte isolatie en enkel glas.
In Wassenaar en Schiedam vind je naar verhouding de meeste energieslurpende woningen. Hier heeft zelfs respectievelijk 14,4% en 14% van de huizen energielabel F of G. Ook in Den Haag zijn veel woningen met een ongunstig energielabel (12,4%). Ter vergelijking: in Barendrecht heeft slechts 2% van de woningen een F- of G-label.

Goeree-Overflakkee

Ook op Goeree-Overflakkee zijn natuurlijk diverse energielabels te vinden. Binnen onze gemeente had 35,8 procent van alle woningen op het eiland op 1 januari 2024 een energielabel A. Daarmee scoren we beter dan het provinciaal én landelijk niveau.