Sportief werkbezoek gemeentebestuur

Foto: Gemeente Goeree-Overflakkee

Op vrijdagmiddag 12 mei 2017 had een delegatie van de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders een werkbezoek met als thema Sportstimulering.

Hierbij bracht de groep in Middelharnis een bezoek aan korfbalvereniging Good Luck, het Johan Cruyff court en De Meerpaal bij Stichting Zuidwester en fietsten de raads- en collegeleden op de mountainbike met MTB Flakkee.

Gezonde sportkantine
De kantine van korfbalvereniging Good Luck in Middelharnis is de eerste kantine op het eiland die het predicaat ‘gezonde sportkantine’ gaat aanvragen. De gezonde kantine is een van de actiepunten van de JOGG (JongerenOpGezondGewicht)-regisseur, die de gemeente rijk is. Het credo dat de gezonde keuze weer normaal moet worden, staat hierbij centraal.

Op deze locatie kreeg de delegatie verder uitleg over het gemeentelijke sportbeleid en de activiteiten van het gemeentelijke sportteam. Penningmeester Irene van Peperstraten van Good Luck vertelde over deze tweehonderd leden tellende korfbalvereniging en benoemde de activiteiten die zij organiseren naast het reguliere korfbal. Voorbeeld hiervan is het schoolkorfbaltoernooi dat jaarlijks wordt georganiseerd en waaraan kinderen uit zes kernen op het eiland deelnemen.

LEES OOK: Bouw mee aan Focus Health & Fitness

Gemeentelijk sportbeleid
Het sportbeleid is een van de pijlers van het stimuleren van een gezonde leefstijl en is breder dan sporten alleen. Beleidsadviseur sport, Rick Postema, lichtte dit voor de raadsleden toe. Hij benoemde de integrale aanpak met andere beleidsvelden om een gezondere leefstijl te stimuleren. Het stimuleren van sport in de gemeente en het mogelijk maken van sporten voor iedereen, zijn daarbij belangrijke uitgangspunten. Om dit te kunnen realiseren worden vele projecten en activiteiten georganiseerd, waarin het sportteam vaak een rol heeft.

Sportteam
Het gemeentelijke sportteam bestaat uit vijf personen die zich bezighouden met allerlei sportieve initiatieven en activiteiten. Dit varieert van buurtsportaanbod en eilandelijke sportcompetities, tot activiteiten in samenwerking met sportverenigingen en onderwijsondersteuning.

Zuidwester
Bewegingsagoge Ilvia Witte ontving de groep bij het Johan Cruyff court, op het terrein van Stichting Zuidwester. Op het veld voetbalden cliënten met jongeren uit het dorp, waar ook de raads- en collegeleden een balletje meetrapten.

Mevrouw Witte vertelde over de belangrijke functie die het voetbalveldje heeft voor de integratie van de cliënten onder leeftijdsgenoten. Verder leidde zij de groep rond in de sportzaal (De Meerpaal) waar cliënten zeer uiteenlopende vormen van beweging wordt aangeboden. Ook toonde zij het zwembad, dat eveneens een belangrijk instrument is in de bewegingstherapie. Om het gebruik van dit bad door derden te stimuleren is de facebookpagina ‘Bewegingsagogie Zuidwester’ opgestart.

LEES OOK: Rabobank neemt maatregelen na meerdere plofkraken

MTB Flakkee
Bij Brasserie Dok16 ontving een groep fietsers van MTB Flakkee de raads- en collegeleden. Op het terrein van Hernesseroord heeft MTB Flakkee een parcours aangelegd met mooie (diepe) bochten, greppels en heuvels waarover gefietst kan worden met een mountainbike. René Vis informeerde de raads- en collegeleden namens MTB Flakkee over de routes die inmiddels gerealiseerd zijn in Oude-Tonge, Middelharnis en Dirksland. Ook vertelde hij over het werk dat verricht moet worden tot een route helemaal klaar is. De raads- en collegeleden verkenden stukjes van de vijf kilometer lange, slingerende route door het groen en sloten daarmee het werkbezoek af.

Reacties