Toffe nieuwe watersport in Ouddorp: Seahiking!

Foto: Surfkaravaan

Zondag 4 juni wordt een bijzondere dag voor surfschool Surfkaravaan in Ouddorp. Je kunt voor het eerst gaan seahiken!

Na de succesvolle sessies in ‘s-Gravenzande en Noordwijk strijkt de North Seahike Tour neer in Ouddorp. Centraal staat de activiteit seahiking. Dat is de nieuwste watersport van Nederland en winnaar van de Sportinnovator Innovatiechallenge. Iedereen die in de buurt woont is uitgenodigd om mee de branding in te gaan en kennis te maken met deze sport tijdens de gratis proefsessie. Het belooft een feestelijke en actieve dag te worden.

Bij seahiking beweeg je door de branding, veelal parallel aan de kust. Uitgerust met een peddel loop je over de zeebodem en word je uitgedaagd door de dynamische Noordzee. Deelnemers gaan de interactie aan met het water. “Seahiking is eigenlijk freerunning in zee,” vertelt grondlegger Diederik Veerman. “Het is uitdagend, speels en steeds creatiever bewegen dankzij het water. De zeebodem, stroming en vooral inkomende golven zorgen ervoor dat je kan lopen, springen, draaien, duiken en bodysurfen. Seahikers maken bewegingen die ze op het droge nooit kunnen doen.”

En dat zonder risico op blessures

Seahiking is er voor iedereen die graag in de buitenlucht beweegt. Surfers en oud-surfers, natuurliefhebbers, maar ook mensen die graag mentaal ontkoppelen of fysiek herstellen van een blessure.

Bij het ontwikkelen van de sport was Veerman geïnspireerd door het Franse ‘longe-côte’. Daarbij ligt de nadruk op lange afstanden afleggen langs de kust. Veerman was op zoek naar een meer gevarieerde en vooral speelse sportieve ervaring. Zo vond in mei 2021 de eerste seahiking-sessie plaats in Scheveningen bij Coastal Gym. Inmiddels zijn hier al meer dan 150 sessies met bijna 700 deelnemers geweest.

Surfkaravaan

De gastheer voor de sessies op 4 juni is surfschool Surfkaravaan in Ouddorp. Zij zorgen niet alleen dat iedereen het juiste wetsuit krijgt, maar vooral ook voor de feestelijke, vrije sfeer. Eigenaren Jeroen Verduijn en Mischa van de Groef kijken ernaar uit om hun lokale gemeenschap kennis te laten maken met de nieuwste sport die zij deze zomer zullen aanbieden.

“Seahicking sluit perfect aan bij de andere activiteiten die bij Surfschool SurfKaravaan Ouddorp worden gegeven,” aldus Jeroen. “Uiteraard zijn jullie ook van harte welkom om naast deze toffe activiteit deel te nemen aan de andere activiteiten. Denk hierbij aan golfsurfen, Stand Up Paddle boarden of surftherapie.”

Praktische informatie

De proefsessie zal plaatsvinden op zondag 4 juni om 15.00 bij surfschool Surfkaravaan. Deelname aan de proefsessie is volledig gratis, maar vooraf aanmelden is verplicht. Dit kan via de website van Surfschool Ouddorp. Houd er rekening mee dat er maar een beperkt aantal plekken zijn, dus wacht niet te lang. Heb je een eigen wetsuit? Dan mag je die uiteraard meebrengen, maar het is niet verplicht. De organisatie heeft alles wat er nodig is.

Bij de proefles zijn gecertificeerde instructeurs aanwezig. Alle deelnemers krijgen ook een compacte veiligheidsriem om. Dit zorgt voor een minimaal risico tijdens het seahiken, ongeacht de condities in de branding. Naast een portie enthousiasme en een minimumleeftijd van 18 jaar zijn er geen sportieve instapeisen voor deelname; enkel een zwemdiploma en zelfstandig 50 meter kunnen zwemmen.

Cookieinstellingen