Ware chequeparade vanuit tiende Tulpenwandeltocht

Foto: Sam Fish

Op zaterdag 15 april van dit jaar vond alweer de tiende editie van de jaarlijkse Tulpenwandeltocht plaats. Een evenement dat zich inzet voor goede doelen.

Door Sam Fish

Op woensdagavond 17 mei was het dan tijd om de goede doelen eens extra in het zonnetje te zetten. Dat begon met een welkomstwoord van organisator André Groenendijk in de Doele in Sommelsdijk. “Het blijft elk jaar weer spannend of er al tulpen te zien zijn tijdens de tocht. Zeker omdat we in november al beginnen met het uitzetten van de routes,” zo liet hij weten. “Maar wat was het weer prachtig dit jaar. En wat is er al goed gedoneerd bij het inschrijven. Daarvoor wil ik alle deelnemers enorm bedanken. Die deelnemers kwamen trouwens van bijna heel de wereld. Niet alleen van Goeree-Overflakkee en omstreken. Er waren zelfs deelnemers uit Spanje, Duitsland en zelfs Chili!”

Dit jaar deden in totaal zo’n 2200 deelnemers mee. De jongste deelnemer van dit jaar was pas 1 jaar oud, de oudste was 85 jaar. Dat waren 319 deelnemers voor de 25 kilometer, 436 deelnemers voor de 17,5 kilometer en 815 deelnemers voor de 11 kilometer. Daarnaast was er ook weer een fiets- en scootmobielroute van 29 kilometer, hier deden 630 mensen aan mee. Daarnaast waren er ook nog 58 vrijwilligers op de been om de hele dag in goede banen te leiden.

Stichting Kairos

Het eerste grote goede doel van deze tiende editie was Stichting Kairos. Deze organisatie vangt in Dirksland kwetsbare (jong)volwassenen op die dak- of thuisloos zijn. Dat begon allemaal in 2021 met een idee. Inmiddels hebben ze 25 verblijfstrajecten gehad en zijn ze voor 38 mensen een postadres. In totaal is het crisisbed tot nu toe al 282 keer gebruikt.

“We zitten eigenlijk altijd vol en we hebben een korte wachtlijst,” vertelde mede-oprichter Bjorn Noordzij. “De mensen die wij opvangen kennen elkaar vaak wel en we merken ook dat ze elkaar naar ons doorsturen voor hulp. Dat is best mooi om te zien. Op dit moment hebben we negen mensen in dienst die 24 uur per dag zorg bieden aan onze gasten.”

Voedselbank Goeree-Overflakkee

Het tweede grote goede doel was de Voedselbank Goeree-Overflakkee. Deze organisatie heeft eigenlijk geen introductie meer nodig. Maar ze zorgen er wekelijks voor dat gezinnen op Goeree-Overflakkee een voedselpakket krijgen. “Op dit moment zijn dat er 60 en een paar weken terug waren dat 100 gezinnen. Daar zitten we altijd wel een beetje tussenin,” liet Catolijne Tieleman weten. “We zijn met 90 vrijwilligers om dat allemaal in goede banen te leiden. Die vrijwilligers halen alle producten op bij winkels, boeren en tuinders. Zij zorgen ervoor dat alles bij de loods terecht komt waar het wordt ingepakt en uitgegeven.”

Met de financiële donaties die de organisatie krijgt, zorgen ze dat hun materiaal goed blijft. Zo moeten ze regelmatig nieuwe koelkasten en vriezers aanschaffen omdat ze zoveel gebruikt worden. De bus wordt ervan onderhouden. “Zonder al die dingen is er geen voedselbank,” aldus Catolijne.

Cheques

Het was de eer aan wethouder Henk van Putten om de cheques uit te reiken. “Ik wil beginnen met iedereen te bedanken die dit evenement heeft mogelijk gemaakt,” begon hij. “Ik ben heel trots dat we dit hebben op ons eiland. En om dan ook nog de verhalen te horen van de goede doelen die worden gesteund met dit evenement. Het blijkt dat er veel stil verdriet is op het eiland en het is mooi om te zien dat zoveel mensen zich daarvoor inzetten. Ik ben trots op wat jullie doen en trots wat er allemaal gebeurt. Het is een eer om deze cheques te mogen overhandigen.”

En dat was een hele parade aan cheques die voorbij kwamen. Zo waren de twee grote cheques van elk 5000 euro voor Stichting Kairos en de Voedselbank Goeree-Overflakkee. Maar daar bleef het niet bij. Zo kreeg het Streekmuseum een cheque van maar liefst 500 euro voor hun inzet tijdens het evenement. Maar liefst acht organisaties kregen een cheque van 250 euro overhandigd. Dat waren Modelvliegclub SDGO, Muziekvereniging Apollo Nieuwe-Tonge, Shantykoor Op volle Kracht, het Flakkees Piratenkoor, Sax’a’holic, de Gerard Razenberg Stichting, EilandenTV en 4Charity. Die laatste liet overigens weten voor het goede doel te hebben gezongen. 4Charity verdeeld hun cheque van 250 euro gelijkwaardig over de twee grote goede doelen.

De elfde editie

Wil je nou ook een keertje meelopen met die prachtige Tulpenwandeltocht? Of heb je het al vaker gedaan en wil je nog een keer? Zet dan alvast de elfde editie van dit evenement in de agenda. Die vindt namelijk plaats op zaterdag 20 april 2024. Details over de inschrijving komen ergens volgend jaar op de sociale media van de Tulpenwandeltocht.

Cookieinstellingen