Zuiderdiep zwembad wordt volledig rookvrij!

Foto: Sam Fish

Je ziet het op steeds meer plekken gebeuren; rookpalen en asbakken verdwijnen. Roken in publieke ruimtes wordt volledig in de ban gedaan.

Door Sam Fish 

Zo is het terrein van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland al volledig rookvrij. Maar daar komt nu dus een nieuwe locatie bij. Op woensdag 24 augustus is namelijk ook het Zuiderdiep zwembad in Stellendam begonnen met het rookvrij maken van het terrein. Om mensen attent te maken op de verandering in het rookbeleid is er voor de deur van het pand een nieuwe tegel gelegd. Daarop staat de tekst ‘Naar een rookvrije generatie’. Deze is neergelegd door wethouder Berend Jan Bruggeman en locatie manager Johan de Waal. Daarnaast zijn ook de rookpalen en asbakken weggehaald bij de ingang.

Het initiatief in Stellendam komt vanuit de gemeente, maar wel in samenspraak met het zwembad. Binnen mag er natuurlijk al niet gerookt worden. Daar komt nu dus de voorkant van het pand bij. En uiteindelijk is het de bedoeling dat je ook op het terras niet meer mag roken. Daarom zijn aan de voorkant van het pand de asbakken verwijderd blijven deze bij het terras nog even hangen.

Voorbeeldfunctie

Het is voor nu nog de eerste SRGO-locatie die dit initiatief uitdraagt. Er wordt gekeken of dit ook doorgetrokken gaat worden naar de andere locaties. “Het gaat erom dat mensen zich gaan bedenken dat het niet normaal is om te roken waar kinderen spelen en sporten. Het is een gewoonte, voor veel mensen een verslaving. Maar het is niet normaal,” vertelt wethouder Berend Jan Bruggeman. “Volwassenen hebben een voorbeeldfunctie, dus daar gaan we mee aan de haal. Het feit dat je door een rookgordijn moet als je ergens wil gaan sporten, dat vind ik niet kunnen. En dat past ook niet bij het IJsland model dat we hier volgen. En dus wordt deze verandering ingezet.”

Dat IJslands model noemen we op Goeree-Overflakkee ‘opgroeien in een kansrijke omgeving’. Daarbij richt de gemeente zich vooral op een goede start voor kinderen. Een kindertijd zonder alcohol en sigaretten. Op dit moment is de hockeyclub in Middelharnis al rookvrij en natuurlijk het ziekenhuis in Dirksland. Het Zuiderdiep in Stellendam is nu goed op weg. En de gemeente hoopt dat er meer locaties op het eiland volgen.

Nog geen beleid

Er is nog geen beleid gemaakt voor het hele plan bij het Zuiderdiep. Daarom kan er dus ook niet gehandhaafd worden op dit moment. “Voor nu doen we een beroep op de verantwoordelijkheid van onze gasten,” zegt Lesly Wolters. Hij is directeur bij de SRGO en kijkt samen met de gemeente naar een beleid. “Het is nu allemaal nog een intentie en we hopen er beleid van te kunnen maken. Tot die tijd hopen we dat iedereen rekening met elkaar houdt. Roken aan de overkant van de straat bijvoorbeeld. Dan hoeft niemand door het rookgordijn om het zwembad binnen te gaan.”

Preventieakkoord

Het rookvrij maken van het zwembad in Stellendam is onderdeel van het preventieakkoord. Daar vallen een aantal belangrijke dingen onder. We zetten ze op een rijtje:

  • Rookvrij opgroeien volgens het IJslands Preventiemodel.
  • Bewustwording en voorbeeldfuncties ouders.
  • Sport- en cultuurverenigingen en stichtingen stimuleren rookvrij te worden.
  • Bewustwording creëren onder volwassenen.

Sport en beweegagenda 

Kinderen moeten in een rookvrije omgeving kunnen opgroeien. Dat geldt voor sporten, leren en spelen. Daarom stimuleert en ondersteunt de gemeente (sport)verenigingen bij het realiseren van rookvrije locaties. Denk aan sportaccommodaties en speellocaties. De gemeente heeft hier een concrete ambitie voor en daar zijn ze in 2021 mee begonnen.

Het uiteindelijk doel is om in 2025 80 procent van alle sportlocaties rookvrij te hebben. Ook voor speellocaties streven ze ernaar om dit voor elkaar te krijgen.

Cookieinstellingen