Een lange nacht voor de Vrienden van Carmen

Foto: Sam Fish

Het wordt een lange nacht voor de Vrienden van Carmen. De stichting gaat van vrijdag 18 op zaterdag 19 juni namelijk 24 uur lang fietsen. Ze halen zo geld op voor het goede doel.

Door Sam Fish

De stichting Vrienden van Carmen hebben al meerdere keren de VVC Classic gereden. Een fietstocht met zoveel mogelijk wielrenners over het eiland en net daarbuiten. Echter kon deze fietstocht door corona vorig jaar helaas niet doorgaan en dit jaar lopen ze tegen hetzelfde probleem aan. En dus hebben ze er iets anders voor bedacht.

De langste nacht

Het was voor John Albrechts altijd een uitdaging om erachter te komen hoever hij kon fietsen in 24 uur tijd. “Met een groepje is dat doel niet alleen haalbaarder, het is ook leuker,” zegt hij. Nu is dus het idee dat een groep fietsers 24 uur lang in estafettevorm gaan fietsen. “Het eerste en laatste uur doen we met de hele club van zo’n 25 fietsers. Daar tussenin fietsen we met twee tot vier fietsers per keer.”

De blokken bestaan uit 2, 3 of 4 uur fietsen per keer. De start en finish van die rondes zijn altijd bij D-Sign in Middelharnis. “Daar wordt doorgegeven hoeveel kilometers ze hebben gefietst en dan wordt het stokje doorgegeven aan de volgende groep. Aan het einde worden die afstanden opgeteld en dan weten we wat je kunt doen in 24 uur,” zegt John.

Het hoofddoel

Dat fietsen is natuurlijk leuk, gezellig en gezond, maar het is vooral voor het goede doel. “We wilden vorig jaar al een familiekamer in Familiehuis Daniël den Hoed financieren,” vertelt Daaf Kievit. Hij bracht in 2014 de groep fietsers bij elkaar om geld in te zamelen voor de stichting Stop Hersentumoren. Alles in naam van zijn dochter, Carmen, die hij in 2015 verloor aan een hersentumor. “Door corona konden we vorig jaar onze grote acties niet door laten gaan. Geen VVC Classic, geen bingo en dat zijn juist de twee evenementen die veel geld binnen brengen.”

Gelukkig konden ze wel wat kleine acties door laten gaan. Zo zijn er kleine vriendjes voor aan de sleutelbos verkocht en was er vorige maand een cake-actie. “Die was groter dan we hadden verwacht,” zegt Daaf nog steeds verbouwereerd. “We dachten dat we misschien 250 cakes zouden verkopen, maar de aanvragen bleven binnenkomen. Uiteindelijk hebben we 1826 cakes verkocht. Echt ongelooflijk, maar fantastisch om te zien dat mensen zo betrokken zijn. Het heeft ruim 5000 euro opgeleverd voor ons doel.”

Verdeling van het geld

Om de familiekamer te realiseren is er 20.000 euro nodig. “We zitten op dit moment rond de 17.000 euro, dus we zijn er bijna. Maar we hopen natuurlijk nog meer op te halen dan die 20.000 euro. Alles wat we boven dat bedrag zit gaat naar de stichting Stop Hersentumoren,” bevestigt Daaf. “Dat doen we elk jaar. We hebben altijd twee doelen. Een hoofddoel waarmee we iets speciaals doen en dan daarnaast stichting Stop Hersentumoren.”

De familiekamer

Het Familiehuis Daniël den Hoed biedt een tijdelijk ‘tweede huis’ aan familieleden van kankerpatiënten die niet bij hun naasten kunnen zijn. Ook kankerpatiënten die poliklinisch in het Erasmus MC worden behandeld kunnen gebruikmaken van de familiekamer. Het Familiehuis Daniël den Hoed is een zelfstandige stichting. Dat wil zeggen dat zij geen subsidie krijgen van de overheid. Zij zijn dus echt afhankelijk van donateurs en vrijwilligers.

“Dat maakt het dat wij zo graag een familiekamer willen sponseren. Het kan echt het verschil maken voor de gezinnen die door zo’n moeilijke periode gaan. Op die momenten wil je dicht bij elkaar zijn en het Familiehuis zorgt ervoor dat dat kan,” laat Daaf weten.

Gok mee

Meefietsen gaat niet lukken. Door de coronamaatregelen moet het allemaal zo veilig mogelijk gebeuren, dus zelf aansluiten is geen optie. Maar je kunt wel een steentje bijdragen aan de tocht. Want de vraag blijft: Hoe veel kilometer kun je afleggen in 24 uur? Dat is precies wat de Vrienden van Carmen over twee weken gaan uitzoeken. En jij kunt een gokje wagen.

Op de website www.vriendenvancarmen.nl kun je gokken hoeveel kilometers de fietsers gaan afleggen. Heb je het precies goed, of zit je er het dichtst bij in de buurt? Dan kun je geweldige prijzen winnen! Denk aan een fotoshoot, een massagebon, een autowasbeurt, noem het maar op. Je kunt al een gokje wagen voor 2 euro per gok en je kunt natuurlijk ook meerdere keren gokken. De opbrengst daarvan komt uiteraard allemaal bij het eindbedrag!

Fotografeer de fietsers

Het is vooraf niet bekend waar de fietsers precies langs gaan komen. Maar het kan natuurlijk zijn dat je de groepjes per ongeluk tegenkomt. Maak dan een leuke, mooie of grappige foto van de fietsers. Deel deze via sociale media met de hashtag #VVCLangsteDag en wie weet win jij een leuke prijs!