Wessel en Jordy regelen multi-sportkooi voor Achthuizen

Foto: Sam Fish

“Er is niet veel te doen in Achthuizen en als de velden van voetbalvereniging Fios niet beschikbaar zijn dan is er echt niets te doen,” zegt Jordy. Daarom hebben de vrienden Jordy en Wessel (17) zich hard gemaakt om daar iets aan te veranderen.

Door Sam Fish

Een multi-sportkooi is een grote kooi van zo’n 10 bij 20 meter waarin verschillende sporten beoefend kunnen worden. “Je kunt erin hockeyen, voetballen, basketballen en er kan ook een net worden opgehangen en dan kun je ook batmintonnen, tennissen en volleyballen,” vertelt Jordy. En dat is natuurlijk maar het tipje van de sluier. Maar zo’n multifunctionele kooi is niet goedkoop. “Nee, hij kost in totaal, met het plaatsen en de sportmaterialen erbij, 63.000 euro,” laat Wessel weten.

Inzamelacties
De jongens van 17 zijn beiden niet in het bezit van zo veel geld en daarom hebben ze, met een beetje hulp van de rest van het dorp, verschillende acties opgezet. “We zijn al ruim een jaar bezig met het inzamelen van geld, maar gelukkig staan we er niet alleen voor. Als er in Achthuizen iets wordt opgezet, dan werken we er allemaal aan mee,” vertelt Jordy. “Zo hebben we een stamppotavond georganiseerd, we hebben speculaas verkocht, basisschool De Achtsprong heeft een sponsorloop gedaan, we gaan nog een erwtensoepactie doen, er was een verloting in de kantine van de voetbalvereniging en nog veel meer.”

Al die acties van de inwoners hebben 4000 euro opgeleverd, bracht de fooienpot van het café 75 euro op, hebben de jongens met de dorpskrachtprijs 150 euro gewonnen, doneerde Beter Wonen Ooltgensplaat 500 euro, gaf Fides Wonen 1000 euro en van het Welzijnsfonds kregen de jongemannen  2000 euro. Daarnaast was Windpark de Plaet ook een grote geldschieter met een donatie van maar liefst 10.000 euro en kregen de jongens een gemeentelijke subsidie van ruim 29.000 euro.

“Maar behalve die gelddonaties krijgen we ook donaties in natura,” vertelt Wessel. “Zo regelt Frank van Oorschot, een agrarisch bedrijf hier uit Achthuizen, de grondafvoer. Loonbedrijf T. Vos uit Achthuizen zorgt voor de materialen en de kraan en Votra BV uit Den Bommel, een zand en grindhandel, regelt de vracht voor het zand. Dat is allemaal voor wanneer de sportkooi geplaatst gaat worden en dat kost ook een hoop geld dat ons op deze manier bespaard is.”

Multi-sportkooi
De sportkooi komt te staan op een veldje naast de voetbalvereniging en zal voor iedereen toegankelijk zijn, het hele jaar door. “De sportkooi komt ook op kunstgras te staan, dus hij is echt het hele jaar te gebruiken,” zegt Jordy. “We hopen dat hij in juni helemaal klaar is om te gebruiken, we hebben zelfs al een idee voor de grote opening.”

De jongens laten weten dat er de afgelopen jaren niet heel veel is gedaan voor Achthuizen en de komst van de sportkooi en de verkoop van tien nieuwe kavels naast de sportkooi is wel een goede investering voor het dorp.

Reacties